Η «πρωτεΐνη του άγχους» στο μικροσκόπιο

  • Iatropedia
Η ανάλυση μιας πρωτεΐνης που συσχετίζεται με το άγχος ίσως ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων κατά του στρες, λένε οι επιστήμονες

Η «χαρτογράφηση» της κρυσταλλικής δομής της πρωτεΐνης TSPO η οποία συνδέεται με αρκετές αγχώδεις διαταραχές είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία νέων φαρμάκων για την αντιμετώπισή τους, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στην Επιθεώρηση Science. Αν και η TSPO δεν είναι άγνωστη στους επιστήμονες, για πρώτη φορά κατάφεραν να δουν την ατομική δομή της με την βοήθεια ακτίνων Χ.

Αυτό θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των διαδραστικών λειτουργιών της συγκεκριμένης πρωτεΐνης με την χοληστερόλη καθώς έχει βρεθεί ότι η μετάλλαξη της TSPO σχετίζεται με την διπολική διαταραχή –μια ανακάλυψη την οποία οι ερευνητές χαρακτηρίζουν «σημαντικό επίτευγμα». Όπως πιστεύουν, η σημαντικά διαφορετική δομή της μετάλλαξης θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η μεταλλαγμένη μορφή της πρωτεΐνης συνδέεται με αγχώδεις διαταραχές.

Μέχρι σήμερα, η άγνοια της δομής της σήμαινε ότι τα υπάρχοντα φάρμακα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά. Οι απαντήσεις που θα δοθούν θα οδηγήσουν σε μια νέα γενιά αγχολυτικών φαρμάκων. Η περαιτέρω μελέτη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης δεν είναι απλή υπόθεση καθώς η συλλογή επαρκούς ποσότητας από ανθρώπους για την διενέργεια της σχετικής έρευνας παρουσιάζει δυσκολίες. Ωστόσο αξίζει τον κόπο, επισημαίνουν ερευνητές, καθώς υποψιάζονται ότι ίσως είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πρωτεΐνη που δείχνει την ύπαρξη μιας νόσου και στην πραγματικότητα να την προκαλεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;

Ποιες ασθένειες ''πυροδοτεί'' το άγχος!