Iatropedia

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Live News: «Είμαι κατά της οπλοκατοχής» – Τι είπε για ψυχική υγεία και Κινητές Ομάδες Υγείας

Στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 6 Μαΐου, η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα. Αγαπηδάκη, μίλησε για ζητήματα που κινούνται από την οπλοκατοχή στην Κρήτη μέχρι την ψυχική υγεία και τις νέες υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Αγαπηδάκη: «Είμαι κατά της οπλοκατοχής»

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας πήρε θέση κατά της οπλοκατοχής, με αναφορά στην προσωπική της εμπειρία από την Κρήτη. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Θέλω όμως να το πω ξεκάθαρα: είμαι κατά της οπλοκατοχής. Τα όπλα δεν αποτελούν παράδοση· είναι μια παγίδα που στερεί το μέλλον από τα παιδιά μας».

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς τις γυναίκες της Κρήτης να αναλάβουν ενεργό ρόλο:

«Να ακουστεί δυνατά από κάθε γυναίκα στην Κρήτη: “Στο δικό μου σπίτι όπλο δεν μπαίνει”», ανέφερε η αναπηρώτρια υπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι τα μέτρα της Πολιτείας δεν επαρκούν χωρίς κοινωνική συμμετοχή, ενώ αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των μπαλωθιών, τονίζοντας ότι δεν συνιστούν παράδοση αλλά επικίνδυνη πρακτική.

Δείτε το βιντεο:

Ψυχική υγεία: «Να σπάσει το στίγμα»

Αναφερόμενη στην ψυχική υγεία, η κ. Αγαπηδάκη στάθηκε στην ανάγκη αποσύνδεσης της ψυχικής ασθένειας από τη βία: «Η ψυχική ασθένεια δεν ταυτίζεται με την εγκληματικότητα», σημείωσε.

Επισήμανε επίσης ότι μετά την πανδημία παρατηρείται διεθνώς αυξημένη ψυχική επιβάρυνση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο της τεχνολογίας και των ψηφιακών εμπειριών, κυρίως στα παιδιά.

«Το κρίσιμο σημείο είναι όταν δε μπορούμε να αντέξουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και το συναίσθημα μετατρέπεται σε βίαιη συμπεριφορά», είπε η ίδια.

Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και προτροπής των πολιτών να ζητούν βοήθεια χωρίς φόβο ή ντροπή.

Κινητές Ομάδες Υγείας: 35.000 πολίτες ήδη εξυπηρετήθηκαν

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις Κινητές Ομάδες Υγείας, μια υπηρεσία που –όπως ανέφερε– λειτουργεί ήδη σε όλη τη χώρα.

Όπως σημείωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις: έναν ολοένα πιο γηρασμένο πληθυσμό και μια δύσκολη γεωγραφία».

Η παρέμβαση, όπως περιέγραψε, στοχεύει κυρίως σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και πολίτες που δυσκολεύονται να μετακινηθούν, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στο έργο των κινητών μονάδων:

Η πρόσβαση γίνεται μέσω της δωρεάν γραμμής 1135, ενώ οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν από προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς έως τηλεϊατρική και κατ’ οίκον παρακολούθηση.