Η Ε.Ε προειδοποιεί για την υπερκατανάλωση καφεΐνης

  • Iatropedia
Ο καφές κάνει καλό σε πολλές περιπτώσεις όμως η υπερβολική καφεΐνη σε ημερήσια βάση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε.

Καταναλώνοντας ποσότητα καφεΐνης αντίστοιχη πέντε και πλέον εσπρέσσο καθημερινά μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την υγεία, σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως υποστηρίζει, η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με καρδιακά προβλήματα, αϋπνίες και κρίσεις πανικού. Μια σοκολάτα το πρωί, ένας εσπρέσσο μετά το γεύμα, ένα τσάι αργότερα και ένα ενεργειακό ποτό το απόγευμα –αυτό είναι… πολλή καφεΐνη για μια μέρα, τονίζουν οι ειδικοί.

Ναι, το τσάι, ο καφές, τα ενεργειακά ποτά, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα, όλα περιέχουν καφεΐνη. Μετρήστε: ένα φλυτζάνι καφέ (φίλτρου) 90mg, ενεργειακό ποτό 80mg, εσπρέσσο 80mg, ένα φλυτζάνι τσαγιού 50mg, ένα κουτί αναψυκτικού τύπου κόλα 40mg, μαύρη σοκολάτα 25mg, σοκολάτα γάλατος 10mg. Φτάνει τόσο;

Η κατανάλωση 400mg ημερησίως από υγιείς ενήλικες δεν έχει επιπτώσεις για την υγεία. Ωστόσο τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης για εγκύους και παιδιά είναι χαμηλότερα –200mg για τις κυοφορούσες λόγω του αντικτύπου που μπορεί να έχει η καφεΐνη στην ανάπτυξη του εμβρύου και για τα παιδιά 3mg για κάθε κιλό βάρους.

Σε μεγαλύτερες ποσότητες, η καφεΐνη προκαλεί ταχυκαρδία, νευρικότητα, τρέμουλο, αϋπνία και κρίσεις πανικού, τονίζει η EFSA, προειδοποιώντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υπερβαίνουν εν αγνοία τους τα όρια διότι αγνοούν τις διαφορετικές πηγές πρόσληψης καφεΐνης. Περίπου το 1/3 των Δανών, το 17% των Ολλανδών και το 14% των Γερμανών καταναλώνουν πάνω από 400mg καφεΐνης ημερησίως.