Iatropedia

Γεωργιάδης από την Καστοριά: Στο 100% η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα στο ΕΣΥ

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά τα εγκαίνια του νέου ΚΥ στο Άργος Ορεστικό και των ΤΕΠ του νοσοκομείου.

Στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και στις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στις υγειονομικές δομές της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Καστοριάς, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός παρευρέθηκε στην τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού και του ανακαινισμένου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Καστοριάς.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «μεγάλη ευλογία για τη χώρα». Όπως επισήμανε, το υπουργείο Υγείας διαχειρίστηκε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το υπουργείο Υγείας πέτυχε 100% απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων», είπε. Και απέδωσε αυτή την επιτυχία στη συστηματική προσπάθεια των υπηρεσιών του υπουργείου και στην συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε επίσης ότι στο αρχικό στάδιό του, το έργο των νέων ΤΕΠ του Νοσοκομείου Καστοριάς κινδύνευσε να απενταχθεί από το πρόγραμμα. Και αυτό  εξαιτίας προβλημάτων στην αδειοδότηση. Όπως είπε, «απαιτήθηκαν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις και συντονισμένες ενέργειες ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να διασφαλιστεί η υλοποίησή του».

Ο κ. Γεωργιάδης ανάφερε ακόμα ότι ο νέος σχεδιασμός των ΤΕΠ βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και εμπειρία κορυφαίων νοσοκομείων του εξωτερικού. «Τα ΤΕΠ είναι η καρδιά ενός νοσοκομείου. Είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με το ΕΣΥ και ο χώρος από τον οποίο περνούν οι περισσότεροι ασθενείς. Δεν εγκαινιάζουμε απλώς ένα ακόμη κτίριο, αλλά έναν κρίσιμο πυλώνα για τη λειτουργία του νοσοκομείου», τόνισε.

Αναφερόμενος στη στελέχωση του νοσοκομείου, δήλωσε ότι υπηρετούν περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Εν τούτοις, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάλυψης αναγκών μέσω συμβάσεων, όπου αυτό απαιτείται.

Μειωμένος χρόνος αναμονής

Έκανε επίσης ειδική αναφορά στα στοιχεία αξιολόγησης των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Καστοριάς από τους ίδιους τους ασθενείς, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής αξιολόγησης του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτά, το νοσοκομείο καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην ικανοποίηση των νοσηλευθέντων ασθενών.

Επιπλέον, ο χρόνος αναμονής στο ΤΕΠ ανέρχεται στις 2 ώρες και 33 λεπτά. Η επίδοση αυτή είναι «εξαιρετικά καλή σε σύγκριση με διεθνή πρότυπα, όπου το όριο των τεσσάρων ωρών θεωρείται αποδεκτό», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Κλείνοντας την ομιλία του, απέρριψε το δίλημμα μεταξύ επενδύσεων σε υποδομές και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού. Όπως εξήγησε, οι δύο άξονες είναι αλληλένδετοι. «Οι καλές υποδομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Αλλά ούτε και το προσωπικό μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες χωρίς σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό», επισήμανε.

«Νέα ζωή και προοπτική» στα νοσοκομεία

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης εγκαινίασε το αναβαθμισμένο ΚΥ Άργους Ορεστικού Καστοριάς. Η αναβάθμιση κόστισε 1,462 εκ. ευρώ. Όπως ανέφερε, τα έργα που εκτελούνται στο ΕΣΥ δίνουν «νέα ζωή και προοπτική» στα νοσοκομεία της χώρας.

«Αλλάζουμε ριζικά την εικόνα των 160 κέντρων υγείας και των 93 νοσοκομείων της χώρας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Καστοριά, ο υπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας Ολικής Φροντίδας σε θέματα Άνοιας. Πρόκειται για μια από τις επτά δομές που επελέγησαν να λειτουργήσουν στις Περιφέρειες της χώρας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.

Παρόντες στα εγκαίνια των δομών υγείας της ΠΕ Καστοριάς ήταν ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, η βουλευτής Μαρία Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου.

Φωτογραφία: Υπουργείο Υγείας