Iatropedia

Φαρμακοποιοί Αττικής: Εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων 400 φάρμακα ευρείας χρήσης

pharmacy

Παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά και πολλά ακόμη φάρμακα ευρείας κατανάλωσης για σοβαρές ασθένειες απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Αττικής.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) τα 400 αυτά φάρμακα πρώτης ανάγκης είναι δυσεύρετα, εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών (εξάγονται σε καλύτερες τιμές στο εξωτερικό). Οι φαρμακοποιοί παροτρύνουν το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να λάβουν ουσιαστικά μέτρα:

«Οι ελλείψεις φαρμάκων, δυστυχώς συνεχίζονται και αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, που έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά. Οι ελλείψεις αφορούν σε αναντικατάστατα φάρμακα όπως, παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.α», αναφέρει ο ΦΣΑ.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους φαρμακοποιούς η Πολιτεία «δυστυχώς παρ’ όλες τις επανειλημμένες αναφορές μας, δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια», ενώ οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, κάνουν όπως λένε, «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσουν την αγωγή για τους ασθενείς τους, όμως δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά».

Ο ΦΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ. που είναι αρμόδιοι για τον ομαλό εφοδιασμό των ασθενών με φάρμακα, «να πάρουν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση».