Ερώτηση ΝΔ: Υποστελέχωση του κέντρου Μέριμνας – Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Αχαΐας – Σκαγιοπούλειο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις καταγγελίες για υποστελέχωση του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Αχαΐας – Σκαγιοπούλειο αναφέρεται με ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

 

Αυτή τη στιγμή τα 18 κορίτσια και τα 22 αγόρια που φιλοξενούνται στα δύο κέντρα φροντίζουν 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί, εκ των οποίων η μία επικουρική, 1 ψυχολόγος, 10 επιμελητές και 1 λογοθεραπεύτρια, η οποία μάλιστα έχει άδεια κυήσεως. Το προσωπικό, με τη στήριξη της διοίκησης, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στα παιδιά αυτά. Για το λόγο αυτό ερωτάται η αρμόδια Υπουργός εάν είναι σε γνώση της οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα με την εξαφάνιση των τριών 13χρονων κοριτσιών, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Αχαΐας – Σκαγιοπούλειο (και που ευτυχώς εντοπίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους), έφεραν ξανά στο προσκήνιο τις προβληματικές συνθήκες λειτουργίας των ιδρυμάτων παιδικής μέριμνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Σκαγιοπούλειο και δεν είναι άλλο από την υποστελέχωση του προσωπικού και στα δύο Κέντρα του, Θηλέων και Αρρένων. Αυτή τη στιγμή τα 18 κορίτσια και τα 22 αγόρια που φιλοξενούνται στα δύο κέντρα φροντίζουν 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί, εκ των οποίων η μία επικουρική, 1 ψυχολόγος, 10 επιμελητές και 1 λογοθεραπεύτρια, η οποία μάλιστα έχει άδεια κυήσεως. Το εν θέματι προσωπικό δεν αρκεί να καλύψει ούτε πέντε παιδιά πόσω μάλλον 40.

Και παρά το γεγονός ότι το προσωπικό, με τη στήριξη της διοίκησης, η οποία είναι ενιαία για όλα τα ιδρύματα, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στα παιδιά αυτά, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί. Θα πρέπει να τονιστεί η ιδιαίτερη κατάσταση των παιδιών, καθώς προέρχονται από μη υγιή περιβάλλοντα (κακοποίηση – βία κ.ά.) και απαιτεί οργανωμένο και πλήρες σύστημα που θα μπορέσει να τα στηρίξει ψυχοσωματικά και το οποίο θα πρέπει να εποπτεύεται και να ελέγχεται. Στην περίπτωση των παιδιών αυτών, η παροχή στέγης και τροφής είναι το λιγότερο που έχουν ανάγκη. Τα παιδιά δηλαδή έχουν κυρίως ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού για συναισθηματική – ψυχολογική υποστήριξη και παρακολούθηση.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1.      Είναι σε γνώση του οι ελλείψεις που υπάρχουν σε εξειδικευμένο προσωπικό στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο Προστασίας Παιδιού στην Αχαΐα;

2.      Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να καλυφτούν οι σημαντικές αυτές ελλείψεις και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα αυτών;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας

Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν