Στην «τσιμπίδα» του ΕΟΠΥΥ πιάστηκαν δεκάδες γιατροί και φαρμακοποιοί, που διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται σε παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.
Οι έλεγχοι παραβατικότητας που οδήγησαν στην αποκάλυψή τους έγιναν από την Διεύθυνση Φαρμάκου του Οργανισμού τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.
Συνολικά πρόκειται για 32 γιατρούς και 62 φαρμακεία, με το ποσό καταλογισμού ζημίας να ανέρχεται στα σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ! Επιπλέον, τους επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 98.500 ευρώ. Επομένως, καλούνται τώρα να επιστρέψουν και τα δύο ποσά.
Ωστόσο έπονται και άλλοι έλεγχοι, αφού στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ έχουν μπει άλλοι 10 γιατροί και 80 φαρμακεία.
Οι έλεγχοι για τις παράνομες συνταγογραφήσεις γίνονται με βάση τρεις (3) δικογραφίες της Οικονομικής Αστυνομίας, που έχει θέσει η Οικονομική Αστυνομία σε γνώση του ΕΟΠΥΥ.
Τα περιστατικά έγιναν γνωστά στις 6 Νοεμβρίου, στη διάρκεια σύσκεψης της κυρίας Καρποδίνη με τα στελέχη του Οργανισμού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γιατροί και φαρμακοποιοί κατηγορούνται για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Τον Σεπτέμβριο του 2024 η Αστυνομία είχε ανακοινώσει πως συνέλαβε συνολικά 16 άτομα για τον ίδιο λόγο. Οι τέσσερις από αυτούς ήταν γιατροί δημοσίων δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία. Άλλοι οκτώ ήταν ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων στην Αττική. Η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ανερχόταν σε 3,4 εκατομμύρια ευρώ.
Φάρμακα υψηλού κόστους κατ’ οίκον
Κατά τη σύσκεψη, η κυρία Καρποδίνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους κατ’ οίκον. «Όλοι δώσαμε την ψυχή μας και η εικόνα που εισπράττω είναι εξαιρετική», είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Φαρμάκου, 141.047 ασθενείς έχουν αξιοποιήσει έως σήμερα τη δυνατότητα αυτή. Το μέτρο άρχισε στις 16 Ιουνίου 2025 και τα στοιχεία αφορούν την περίοδο έως και τις 2 Νοεμβρίου. Οι ασθενείς αυτοί είτε έχουν λάβει τα φάρμακα στο σπίτι τους, είτε στα 64 αποκεντρωμένα σημεία του ΕΟΠΥΥ.
Φωτογραφία: Eurokinissi