Iatropedia

ΕΟΦ: Προσοχή στη μεθοτρεξάτη! Νέες δοσολογίες συστήνει μετά από θανάτους ο ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συστήνει νέα μέτρα για να προληφθούν σοβαρά και ενδεχομένως θανατηφόρα λάθη με τη δοσολογία της μεθοτρεξάτης για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η νόσος του Crohn.

Οι νέες οδηγίες του ΕΜΑ, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προέκυψαν μετά από ανασκόπηση αναφορών, όπου φάνηκε ότι οι ασθενείς χρησιμοποιούν λανθασμένα τη μεθοτρεξάτη, με αποτέλεσμα -σε κάποιες περιπτώσεις- ακόμα και τον θάνατο.

“Για τις φλεγμονώδεις παθήσεις, η μεθοτρεξάτη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά την εβδομάδα. Η χρήση της μεθοτρεξάτης πιο συχνά από το προγραμματισμένο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες”, αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι : “Από την ανασκόπηση προέκυψε ότι το λάθος στη συχνότητα της δοσολογίας μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο, από τη συνταγογράφηση του φαρμάκου μέχρι τη λήψη του από τον ασθενή”.

Δείτε όλες τις νέες οδηγίες:

Πληροφορίες για τους ασθενείς

Πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις συστάσεις:

Περισσότερα για το φάρμακο

Για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης και της νόσου του Crohn, η οποία απαιτεί χρήση χαμηλής δόσης μεθοτρεξάτης μία φορά την εβδομάδα. Η μεθοτρεξάτη μπορεί να λαμβάνεται από του στόματος ή να χορηγείται με ένεση. Τα περισσότερα σκευάσματα που περιέχουν μεθοτρεξάτη έχουν εγκριθεί με εθνικές διαδικασίες. Κυκλοφορούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ με διάφορα εμπορικά ονόματα συμπεριλαμβανομένων: Ledertrexate, Maxtrex, Metex και Metoject.

Το Jylamvo (για χρήση από του στόματος) και το Nordimet (για ένεση) είναι τα μόνο σκευάσματα που περιέχουν μεθοτρεξάτη τα οποία είναι εγκεκριμένα κεντρικά.