Iatropedia

ΕΟΔΥ: Οδηγός υγείας για ταξίδια – Διαχείριση έκτακτων καταστάσεων και απαραίτητα εμβόλια πριν το ταξίδι

Οδηγό υγείας για τον ταξιδιώτη στο εξωτερικό, τη διαχείριση καταστάσεων κατά τη διάρκεια της παραμονής στην χώρα προορισμού και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας μετά την επιστροφή, εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση, ο ταξιδιώτης εκτίθεται σε κινδύνους που εξαρτώνται από τον σκοπό του ταξιδιού, τον προορισμό, τη διάρκεια της παραμονής και την εποχή κατά την οποία πραγματοποιείται το ταξίδι, τη συμπεριφορά του και τις συνθήκες διαμονής του.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι έγκυες, αποτελούν ομάδες πληθυσμού περισσότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα και άλλα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η ταχεία και πολλές φορές απρόβλεπτη μεταβολή των δεδομένων σε κάθε σημείο του πλανήτη αποτελεί το στοιχείο που διαφοροποιεί την Ταξιδιωτική Ιατρική από άλλους τομείς της Ιατρικής επιστήμης.

Εξάρσεις επιδημιών, νεοαναδυόμενα νοσήματα, όπως η λοίμωξη από νέο κορωνοϊό SARS-Cov2, φυσικές καταστροφές και μεταναστεύσεις ομάδων πληθυσμού, μεταβάλλουν το σχετικό κίνδυνο για τον ταξιδιώτη.

Η επικαιροποιημένη έκδοση του Οδηγού Υγείας για Ταξιδιώτες στο Εξωτερικό απευθύνεται στους επαγγελματίες υγείας και σε όλους όσους ταξιδεύουν με οποιαδήποτε ιδιότητα ή σκοπό.

Πιο αναλυτικά:

ΕΟΔΥ: Τι περιλαμβάνει το ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ του ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ

Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση υγείας του ταξιδιώτη.

Μπορεί να περιλαμβάνει:

Φάρμακα: ανθελονοσιακά, φάρμακα για την πρόληψη / ανακούφιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο υψόμετρο, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιδιαρροϊκά, αντιισταμινικά/ αποσυμφορητικά, φάρμακα κατά της ναυτίας, κρέμες και κολλύρια με αντιμικροβιακή, αντιμυκητιασική, αντιφλεγμονώδη ή αντιϊσταμινική δράση, η τακτική φαρμακευτική αγωγή.

Επιδεσμικό υλικό/είδη πρώτων βοηθειών: γάντια μιας χρήσης, γάζες, ελαστικοί/αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, αντισηπτικό, βαμβάκι, ψαλίδι, λαβίδα ή τσιμπιδάκια, θερμόμετρο, γέλη αλόης για τα ηλιακά εγκαύματα.

Άλλα σημαντικά είδη: εντομοαπωθητικά, αντιηλιακό (με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15), αντισηπτικά μαντηλάκια και αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών (τουλάχιστον 60% αλκοόλη), προφυλακτικά.

Απαραίτητοι Εμβολιασμοί

Η επιλογή των εμβολίων που συστήνονται για τον κάθε ταξιδιώτη εξαρτάται από:

Ο εμβολιασμός εξατομικεύεται ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό, τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και την εκτίμηση του θεράποντα ιατρού.

Εμβόλια ανεξάρτητα από τον τόπο προορισμού

Εμβόλια ανάλογα με τη χώρα προορισμού

Ανάλογα με τη διάρκεια και τις συνθήκες παραμονής