Iatropedia

ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν γρίπη και κορωνοϊός, ελαφρά μείωση στον ιό RSV την περασμένη εβδομάδα

Πως εξελίσσονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η πορεία της γρίπης, της COVID-19 και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε την περασμένη εβδομάδα η γρίπη στη χώρα μας, με τρεις ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας. Την ίδια χρονική περίοδο ο κορωνοϊός προκάλεσε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επιπλέον, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανήλθε σε 119. Συνολικά, καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση στους ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, ανεξαρτήτως παθογόνου.

Τα δεδομένα αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 52η εβδομάδα του έτους (26 Δεκεμβρίου 2022 – 1 Ιανουαρίου 2023). Σύμφωνα με την έκθεση, σε γενικές γραμμές οι ιογενείς λοιμώξεις της εποχής αυξήθηκαν κι άλλο στη χώρα μας, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη γρίπη η θετικότητα αυξήθηκε κι άλλο, ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό περιστατικό που χρειάσθηκε νοσηλεία στην εντατική. Συνολική έως στιγμής 27 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω γρίπης. Σε έξι ανέρχονται εκείνοι που κατέληξαν.

Ο κορωνοϊός προκάλεσε τον θάνατο ακόμα  141 ασθενών σε μία εβδομάδα. Οι ασθενείς αυτοί είχαν ηλικία από 2 έως 102 ετών (μέση ηλικία: 84 ετών). Αυξημένες ήταν επίσης οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ιικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές.

Μοναδική εξαίρεση ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που παρουσίασε ελαφρά μείωση την συγκεκριμένη εβδομάδα.

Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Φωτογραφία: iStock