Iatropedia

Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων: Δεν χάνεται ποτέ μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος

transplant

Διαψεύδει ο οργανισμός ότι υπάρχει κίνδυνος μη διενέργειας μεταμοσχεύσεων λόγω έλλειψης αίματος.

Κανένα μόσχευμα δεν έχει χαθεί ποτέ στη χώρα μας λόγω έλλειψης αίματος, καθώς οι μεταμοσχεύσεις καλύπτονται πάντοτε κατά προτεραιότητα ως επείγουσες ιατρικές πράξεις, αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Ο Οργανισμός προέβη σε αυτή την διευκρίνιση με αφορμή τηλεοπτικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε χθες (20.08.2026). Σύμφωνα με αυτό, υπήρχε κίνδυνος μη διενέργειας μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων μονάδων αίματος.

Ο ΕΟΜ τονίζει πως όλα τα μοσχεύματα από τους εγχώριους δότες, γίνεται κατ’ αρχάς προσπάθεια να μεταμοσχεύονται σε υποψήφιους λήπτες στην Ελλάδα.

«Η μεταμόσχευση εμπίπτει στις επείγουσες ιατρικές πράξεις και καλύπτεται κατά προτεραιότητα», τονίζει. Και προσθέτει πως «η συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και τις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων υπήρξε και είναι αποτελεσματική».

Το αποτέλεσμα είναι ότι «ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος», προσθέτει.

Ο Οργανισμός αναγνωρίζει τις δυσκολίες που προκύπτουν για όλες τις ιατρικές πράξεις, από τη μειωμένη προσφορά αίματος κατά τους θερινούς μήνες. Ταυτοχρόνως όμως επισημαίνει πως όλα τα Τμήματα Αιμοδοσίας και το ΕΚΕΑ καταβάλλουν «εντατική προσπάθεια» για να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Τόσο η δωρεά οργάνων, όσο και η δωρεά αίματος, πηγάζουν από την ανθρώπινη υπέρβαση και διάθεση βοήθειας προς τον συνάνθρωπο. Η προσπάθεια διατήρησης του πνεύματος προσφοράς οφείλει να είναι διαρκής», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Φωτογραφία: iStock