Iatropedia

Εκτύπωση τρισδιάστατου υβριδικού μοντέλου καρδιάς με συνδυασμό απεικονιστικών τεχνικών!

Ειδικοί καρδιολόγοι του Spectrum Health Helen DeVos Children's Hospital «εκτύπωσαν» ένα πρωτοποριακό 3D ανατομικό μοντέλο καρδιάς συνδυάζοντας ηχοκαρδιογραφία και αξονική τομογραφία.

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να εκτυπώσουν ένα υβριδικό τρισδιάστατο μοντέλο ανθρώπινης καρδιάς ενσωματώνοντας δύο κοινές απεικονιστικές τεχνικές, την υπολογιστική (αξονική) τομογραφία CT και το τρισδιάστατο διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα (3DTEE), με στόχο την βελτίωση της διάγνωσης καθώς και τον καλύτερο σχεδιασμό χειρουργικών επεμβάσεων. Μάλιστα οι ειδικοί του Spectrum Health Helen DeVos Children's Hospital σχεδιάζουν τώρα την χρήση ενός ακόμη «εργαλείου», την μαγνητική τομογραφία (MRI).

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο συνδυασμός των ανωτέρω τεχνικών είναι σημαντικά, επισημαίνουν οι συγγραφείς της σχετικής μελέτης. Κατ’ αρχήν, το μοντέλο της καρδιάς είναι ανατομικώς πολύ πιο ακριβές και λεπτομερές, επιτρέποντας στους καρδιολόγους να εκτελούν καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των εκάστοτε περιπτώσεων. Όπως επισημαίνει ο Joseph Vettukattil, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικής Καρδιολογίας στο Helen DeVos Children's Hospital Congenital Heart Center και από τους συγγραφείς της μελέτης, η αξονική τομογραφία ενισχύει την απεικόνιση της εξωτερικής ανατομίας της καρδιάς ενώ το διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα παρέχει καλύτερη ανατομική εικόνα των βαλβίδων.

Όσο για την μαγνητική, αυτή θεωρείται ανώτερη απ’ όλες τις άλλες τεχνικές όσον αφορά την μέτρηση του εσωτερικού του οργάνου (δεξιά και αριστερή κοιλία) και του καρδιακού μυϊκού ιστού. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα «τεράστιο άλμα» της ιατρικής τεχνολογίας το οποίο θα ωφελήσει καρδιολόγους και χειρουργούς βοηθώντας τους να προσδιορίσουν εάν μια κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσω καθετήρα ή αν απαιτεί επέμβαση.