Iatropedia

Εξεταστική για την Υγεία: Δείτε ποιες κατηγορίες βαρύνουν τους πέντε πρώην υπουργούς

Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα να βγουν όλα στο φως και να αποδειχτεί ποιος είναι ένοχος και ποιος αθώος. Τα "στρατόπεδα" όμως είναι δύο: Αυτοί που πιστεύουν πραγματικά ότι οι πρώην ΥΥΚΑ φέρουν ο καθένας τις ευθύνες του για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, και αυτοί που θεωρούν ότι το ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει κατηγορίες για να ενισχύσει τις θέσεις του ενόψει εκλογών.

Η αλήθεια τελικά θα λάμψει ό,τι κι αν λένε οι εμπλεκόμενοι. Μέχρι τότε, ας δούμε για ποιες κατηγορίες ελέγχουν τους πέντε πρώην υπουργούς:

Άδωνις Γεωργιάδης

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και τέως υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ελέγχεται για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις φερόμενες ως παράνομες 23 προσλήψεις που έκανε. Η αποστολή εκ μέρους της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη στη Βουλή της δικογραφίας για το ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικού προσώπου το οποίο κατονομάζεται στην παραγγελία και είναι ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Κατά την εκτίμηση της Εισαγγελέως «πρέπει να ερευνηθεί εάν και εφόσον υπάρχει ευθύνη για το γεγονός ότι από τα 23-23 άτομα που αναφέρονται, τα 17 άτομα αποδεδειγμένα απασχολήθηκαν στο προσωπικό πολιτικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη». Πρόσθεσε δε ότι η απασχόληση των 17 στο γραφείο Γεωργιάδη προκάλεσε ζημία του Ελληνικού Δημοσίου την οποία το πόρισμα εκτιμά σε 256.000 ευρώ συνολικά για ένα χρόνο, δηλαδή ξεπερνά τις 150.000 ευρώ και έχει κατά συνέπεια κακουργηματικό χαρακτήρα.

Μάριος Σαλμάς

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ορθοπεδικός χειρουργός στην ειδικότητα, Μάριος Σαλμάς ελέγχεται για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων. Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» με σειρά δημοσιευμάτων με αποτέλεσμα το θέμα να διερευνηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η Εισαγγελέας διαφθοράς Σιμέλας Σαπίδου, τον Νοέμβριο του 2016, έστειλε τον φάκελο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία στη συνέχεια τη διαβίβασε στη Βουλή με στόχο την αναζήτηση ευθυνών των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται. Βάσει των εγγράφων που είχε δημοσιεύσει η «Εφημερίδα των Συντακτών», προκύπτει ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβαρύνθηκε κατά χιλιάδες ευρώ από τη συγκεκριμένη υπόθεση των υπερκοστολογημένων παραπεμπτικών, στην οποία εμπλέκονται, εκτός του Μάριου Σαλμά, δια των υπογραφών τους ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, κ.ά.

Ανδρέας Λοβέρδος και Μάκης Βορίδης

Ο κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Μάκης Βορίδης ελέγχονται για την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

«Είμαι από τους πιο στοχοποιημένους επειδή ως υπουργός ήμουν αντίθετος τους και στη Βουλή είμαι ο πιο επιθετικός, σκληρός αλλά δίκαιος. Η στοχοποίησή μου έχει να κάνει και με την κεντροαριστερά επειδή τους ενδιαφέρουν και οι ψήφοι της κεντροαριστεράς» είπε ο κ. Λοβέρδος. Και πρόσθεσε: «Αυτά είναι τίτλοι τιμής και υπερηφάνειας και με αυτά θα πάω στις εκλογές. Δεν λέω ότι δεν θυμώνω, αλλά σε πολιτικό επίπεδο η τελευταία μου λέξη είναι ότι τους έχω για πρωινό».

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο τέως υπουργός Υγείας και νυν Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος ελέγχεται κυρίως για την πληθώρα των αντιγριπικών εμβολίων και αντιικών φαρμάκων που προμηθεύτηκε η χώρα το χειμώνα του 2009.

Ομοίως, η χώρα προμηθεύτηκε επί των ημερών του τις θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό ατόμων με πυρετό που τοποθετήθηκαν την περίοδο εκείνη στα αεροδρόμια καθώς και τα δάνεια που έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αγορά των εμβολίων, τις διαφημιστικές καμπάνιες και χορηγίες και το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ.