Iatropedia

ΕΦΕΤ: Οδηγίες για ασφαλή αγορά και αποθήκευση των τροφίμων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Typical swedish scandinavian christmas smörgåsbord buffet food Photo taken from above overhead table top shot Photot of typical smorgasbord with breaded ham, meatballs, sausauge,noisette, pickled herring and side dishes Julbord med griljerad skinka sill och lax

 Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, εξόδους και γιορτινά γεύματα. Ωστόσο, θα πρέπει να προλάβουμε τους τροφιμογενείς κινδύνους, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, όπως κρέατα, πουλερικά και γλυκά, γεγονός που συχνά συνοδεύεται από περισσότερα περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων, αλλά και σημαντική απώλεια και σπατάλη τροφίμων.

Για τον λόγο αυτό, ο ΕΦΕΤ παρέχει βασικές οδηγίες και συμβουλές προς τους καταναλωτές, ώστε να απολαμβάνουν ασφαλή γεύματα για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους, να προστατεύονται από πρακτικές παραπλάνησης και να μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα:

   ΕΦΕΤ: Πριν από την αγορά των τροφίμων

   Κατά την προμήθεια των τροφίμων

   Συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων

Προμήθεια κρέατος βοοειδών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών

   Προμήθεια κρέατος θηραμάτων:

   Προμήθεια και συντήρηση αυγών:

   Ακόμη, είναι καλό να θυμόμαστε πως:

   Προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων:

Αποθήκευση τροφίμων