Iatropedia

Δείξε μου το DNA σου να σου πω ποιος είσαι!

Με βάση μόνο το DNA μπορούν οι επιστήμονες σήμερα να δημιουργήσουν το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Και όταν πρόκειται για εγκληματίες που αναζητά η Αστυνομία, είναι σαν να έχει… την φωτογραφία τους.

Δείξε μου το DNA σου να σου πω ποιος είσαι!

Πρόλογος: Με βάση μόνο το DNA μπορούν οι επιστήμονες σήμερα να δημιουργήσουν το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Και όταν πρόκειται για εγκληματίες που αναζητά η Αστυνομία, είναι σαν να έχει… την φωτογραφία τους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μόνο λίγα κύτταρα αρκούν για να «δημιουργήσει» ένα ειδικό εργαστήριο το πρόσωπο του ανθρώπου. Για του λόγου το αληθές, η χειρούργος και παρουσιάστρια της εκπομπής του BBC «Catching History’s Criminals: The Forensics Story», Gabriel Weston, έδωσε δικό της DNA, δηλαδή απλώς ένα δείγμα σάλιου το οποίο ο σταθμός το έστειλε με απόλυτη μυστικότητα σε ένα ειδικευμένο εργαστήριο του Βελγίου. Εκεί το παρέλαβε ως ανώνυμο δείγμα ο καθηγητής Δρ. Peter Claes του Πανεπιστημίου του Leuven και μόνο με βάση αυτό κατάφερε να δημιουργήσει το πρόσωπο της παρουσιάστριας χωρίς βέβαια να ξέρει σε ποιόν ανήκε το δείγμα.

Η «φωτογραφία» του προσώπου της Gabriel Weston μοιάζει πολύ με τις πραγματικές της φωτογραφίες. Τα μάτια, η μύτη, το στόμα και το σαγόνι είναι ολόιδια με την πραγματική της φωτογραφία. Η μόνη διαφορά είναι ότι το πρόσωπο φαίνεται λίγο πιο στρογγυλό, κάτι που όπως λέει ο καθηγητής δεν μπορεί να «δει» από το DNA.

Πάντως άνετα γνωρίζει την παρουσιάστρια κανείς από το επιστημονικό της «πορτραίτο». «Βασιστήκαμε μόνο σε 20 γονίδια» λέει ο καθηγητής Claes και εξηγεί ότι αν ένας εγκληματίας αφήσει έστω και λίγο δείγμα τού DNA του στον τόπο ενός εγκλήματος, η Αστυνομία πλέον μπορεί σύντομα να έχει την «φωτογραφία» του προσώπου του.