Δ. Βαρνάβας: Τι κρύβεται πίσω από την άρνηση των αναισθησιολόγων της Σάμου να συμμετέχουν σε αμβλώσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεκαετίες πίσω μας πηγαίνει η απόφαση των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Σάμου να αρνούνται την αναισθησία σε γυναίκες που θέλουν να υποβληθούν σε τερματισμό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Καθημερινά μετά την κοινοποίηση της πρωτοφανούς απόφασης, έχουμε και μια αντίδραση από τον χώρο της Υγείας και της Πολιτικής. Χθες το βράδυ, μιας ξεχωριστή δήλωση έκανε ωστόσο ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, πρώην πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και νυν γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, ο οποίος προχώρησε σε ένα σκεπτικό... όλο νόημα!

Διαβάστε παρακάτω το σκεπτικό του κ. Βαρνάβα:

Έκπληξη προκάλεσαν οι πληροφορίες πως οι αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο Σάμου αρνούνται πλέον να χορηγούν αναισθησία σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εθελούσια διακοπή κύησης. Οι Σαμιώτισες, αν θέλουν εφεξής να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση, θα πρέπει να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά ή να μετέρχονται αυτοσχέδιες μεθόδους, τις οποίες η ανθρωπότητα και η ιατρική κατάφεραν με πολλούς κόπους να απωθήσουν στη μνήμη τους ως σκοτεινό και εφιαλτικό παρελθόν.

Οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σάμου επικαλούνται λόγους συνείδησης και ισχυρίζονται πως τις καλύπτει νόμος που ψηφίστηκε το 2005. Προκύπτουν όμως σοβαρά ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που οι αναισθησιολόγοι έγιναν αντιρρησίες συνείδησης, διότι από το 2005 μέχρι πρόσφατα η Διευθύντρια Αναισθησιολογικού κυρία Αποστόλου χορήγησε αναισθησία σε 550 περιστατικά εθελούσιας διακοπής κύησης. Τότε Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής ήταν  ο σύζυγός της κυρίας Αποστόλου, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε.

Τι συνέβη και προέκυψαν λόγοι συνείδησης τον τελευταίο καιρό;

Μήπως η κυρία Αποστόλου, η οποία ως συνδικαλίστρια ήταν προσκείμενη στο ΚΚΕ, προσχώρησε πλέον σε θρησκευτικό δόγμα που της απαγορεύει να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε γυναίκες που θέλουν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη κύηση; Αν ναι τότε πρέπει να ενημερώσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο και να πάψει να κρύβεται πίσω από αόριστους λόγους συνείδησης.

Αν όχι, τότε οφείλει να διακόψει αμέσως αυτή την παρελκυστική τακτική. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δύο συναδέλφους αναισθησιολόγους.

Ταυτόχρονα οφείλουν να λάβουν θέση όλοι οι φορείς του νησιού (Ιατρικός Σύλλογος, Δήμος, συλλογικότητες) απέναντι σ΄ ένα ζήτημα που μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις αν κάποια απελπισμένη γυναίκα αποπειραθεί να διακόψει μόνη της μια ανεπιθύμητη κύηση.

Ως γιατροί σεβόμαστε τα συνειδησιακά προβλήματα των συναδέλφων μας.

Όμως πάνω απ΄ όλα σεβόμαστε την αξιοπρέπεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ασθενών μας.

Δημήτρης Βαρνάβας

Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν