Χωρίς πίστωση τα φάρμακα για τον ΕΟΠΥΥ από 23 Μαΐου!

  • Iatropedia
Μπλόκο στη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαΐου βάζουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας λόγω μη εξόφλησης των τεράστιων οφειλών από τον Οργανισμό. Την ίδια μέρα θα κατεβάσουν ρολά στα φαρμακεία τους μετά από σχετική απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) να αναστείλει την πίστωση στον Οργανισμό, λόγω συσσωρευμένων οφειλών.

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα στις 23 Μαΐου, ενώ από την ίδια ημέρα οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να πληρώνουν όλο το κόστος των φαρμάκων από την τσέπη τους, καθώς οι Φαρμακοποιοί αποφάσισαν την άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση.

Όπως καταγγέλλει ο ΠΦΣ, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στα μέλη του 250 εκατομμύρια ευρώ για το 2012, ενώ άλλα τόσα οφείλονται για το 2011. Μάλιστα, στη χθεσινή άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παραδέχθηκε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει εγκαίρως τα χρήματα που οφείλει στους φαρμακοποιούς.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέει αβοήθητος από την Πολιτεία. Η κρατική χρηματοδότηση είναι η μισή από αυτή που απαιτείται. Υπερχρεωμένα ταμεία εντάσσονται σωρηδόν.

Οι «αρμόδιοι υπουργοί» αδιαφορούν αφήνοντας ανασφάλιστους χωρίς περίθαλψη, 9.000.000 Έλληνες.

Τα συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία ανέρχονται συνολικά σε 540.000.000 €. Οι φαρμακοποιοί είναι σε απόγνωση και αδυνατούν να πληρώσουν τις συνεχόμενες αυξανόμενες υποχρεώσεις τους».