Iatropedia

Αττικόν: Σε ύφεση η έξαρση γαστρεντερίτιδας – Καθησυχαστική η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στο Αττικόν νοσοκομείο. Πέμπτη 28 Μαΐου 2026. (ΑΡΕΤΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ / EUROKINISSI)

Το Νοσοκομείο Αττικόν διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας για περιορισμό της διασποράς γαστρεντερίτιδας σε ασθενείς και εργαζομένους.

Η Ομάδα Παρέμβασης της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, έπειτα από αξιολόγηση της επιδημιολογικής εξέλιξης των περιστατικών γαστρεντερίτιδας από νοροϊό στο νοσοκομείο «Αττικόν», διαπιστώνει ότι η συρροή κρουσμάτων βρίσκεται σε σαφή ύφεση, σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφουν ο διοικητής του νοσοκομείου Σπ. Αποστολόπουλος και εκ μέρους της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων οι καθηγητές Σπ. Πουρνάρας και Σωτ. Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 25/05 έως 28/05 καταγράφηκαν, μετά την εφαρμογή της δέσμης μέτρων που εισηγήθηκε και επέβλεψε η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, συνολικά πέντε νέα κρούσματα σε νοσηλευόμενους ασθενείς, εκ των οποίων το ένα αφορούσε ασθενή που εισήχθη κατά την εφημερία της 26ης Μαίου. Όλοι οι ασθενείς τέθηκαν άμεσα σε κατάλληλη απομόνωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και σήμερα είναι ασυμπτωματικοί.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (29.05.2026) στο Ertnews, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων κ.Πουρνάρας ανέφερε πως τις τελευταίες 3 ημέρες, καταγράφηκαν μόλις 5 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα λειτουργίας του «Αττικόν» μιας και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας για περιορισμό της διασποράς.

Συνολικά, εκτιμάται ότι υπήρξαν περίπου 50 έως 55 πραγματικά κρούσματα, ενώ εξετάστηκαν δειγματοληπτικά περίπου 20 περιπτώσεις, από τις οποίες οι 12 βρέθηκαν θετικές. «Δεν είναι λίγα, αλλά η επιδημιολογική εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για τα ίδια περιστατικά, στον ίδιο χώρο και χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Σχετικά με την σοβαρότητα της νόσου, επισήμανε πως πρόκειται για ήπια μορφή γαστρεντερίτιδας. «Κανείς ασθενής δεν κινδύνευσε», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως μία έως δύο ημέρες.

Αναφερόμενος στη μετάδοση, περιέγραψε πως ο ιός διασπείρεται εύκολα, ειδικά σε χώρους όπως νοσοκομεία, χωρίς να είναι πάντα εφικτός ο εντοπισμός της αρχικής πηγής.

«Μπορεί να μεταφερθεί με πολύ απλούς τρόπους, από καθημερινές επαφές». Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η έξαρση συνδέεται με αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα την τρέχουσα περίοδο. «Κάποιος το έφερε μέσα, είτε εργαζόμενος είτε ασθενής ή συνοδός», ανέφερε.

«Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, καθίσταται εκ νέου σαφές ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για ασθενείς, συνοδούς ή εργαζομένους και ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου συνεχίζεται απρόσκοπτα και με απόλυτη ασφάλεια», τονίζεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI