Iatropedia

Αποκατάσταση όρασης και κινητικότητας με εμφυτεύσιμο εγκεφαλικό τσιπάκι ευελπιστεί να πετύχει ο Έλον Μασκ

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε την πρόοδο της εταιρείας του Neuralink στην τεχνολογία εμφυτευμάτων εγκεφάλου κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που μεταδόθηκε ζωντανά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Fremont της Καλιφόρνια, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Έλον Μασκ, συνιδρυτής της Neuralink, τόνισε ότι ο στόχος της εκδήλωσης ήταν να στρατολογήσει ταλέντα. Αλλά παρουσίασε ένα βίντεο ενός πιθήκου που είχε εγκεφαλικό εμφύτευμα που εκτελούσε μια άσκηση που περιέγραψε ως «τηλεπαθητική πληκτρολόγηση».

Δύο από τους στόχους της τεχνολογίας αυτής θα είναι η αποκατάσταση της όρασης σε ανθρώπους που την έχουν χάσει και η αποκατάσταση της κινητικότητας σε ανθρώπους με τέτοια προβλήματα.

Η Neuralink, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια και το Όστιν του Τέξας, αναπτύσσει εγκεφαλικά τσιπάκια με ιατρικές εφαρμογές, όπως να διευκολύνει παράλυτους να περπατήσουν και να επικοινωνήσουν ξανά. Έως τώρα έκανε τεστ μόνο σε ζώα, αλλά πλέον αναζητά άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA)των ΗΠΑ για να δοκιμάσει την τεχνολογία της και σε ανθρώπους.

«Θέλουμε να είμαστε απολύτως προσεκτικοί και βέβαιοι ότι θα δουλέψει καλά, προτού βάλουμε μια συσκευή μέσα σε έναν άνθρωπο», ανέφερε ο Μασκ και δήλωσε αισιόδοξος ότι σε περίπου έξι μήνες η FDA θα έχει χορηγήσει την έγκρισή της και θα μπορούν να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. «Ακόμη κι αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση, επειδή γεννήθηκε τυφλός, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την όρασή του», ανέφερε ο Μασκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η τελευταία ανακοίνωση της Neuralink είχε γίνει πριν περίπου ένα χρόνο, όταν παρουσίασε δημοσίως μια μαϊμού με εγκεφαλικό τσιπάκι να παίζει ένα παιγνίδι σε υπολογιστή, μόνο με το νου της.

Βασικός στόχος της Neuralink είναι η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού εμφυτεύματος στον εγκέφαλο που, με τις κατάλληλες προσαρμογές κάθε φορά, θα επιτρέπει διάφορα ιατρικά «θαύματα», όπως να δουν οι τυφλοί, να περπατήσουν οι παράλυτοι και να θεραπευθούν όσοι έχουν άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Κάποια στιγμή οραματίζεται επίσης το «πάντρεμα» του ανθρωπίνου εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ