Iatropedia

Αγωνία λόγω έλλειψης ογκολογικού φαρμάκου στο «Αχιλλοπούλειο» του Βόλου

Κανονικά συνεχίζονται οι χημειοθεραπείες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σύμφωνα με ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ

Σε συναγερμό λόγω έλλειψης σκευάσματος που χρησιμοποιείται για χημειοθεραπείες βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «Αχιλλοπούλειο», καθώς για φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται ως βάση για χημειοθεραπείες δεκάδων ασθενών τα αποθέματα επαρκούν για την κανονική διεξαγωγή των θεραπειών μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στη συνέχεια, θα γίνει αναπροσαρμογή του προγράμματος για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση των φαρμάκων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικής ιστοσελίδας του Βόλου, το πρόβλημα αφορά το φαρμακευτικό σκεύασμα της φθοριοουρακίλης το οποίο είναι σε έλλειψη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αναβολής θεραπειών.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας τη Μεγάλη Τετάρτη εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε τους ασθενείς ότι ακυρώνονται περισσότερες από 200 προγραμματισμένες -μέχρι και τα τέλη Απριλίου- χημειοθεραπείες λόγω της έλλειψης του συγκεκριμένου σκευάσματος. Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής εκδόθηκε νεότερη ανακοίνωση από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με την οποία γνωστοποιείται ότι οι «χημειοθεραπείες συνεχίζονται κανονικά».

Στο Αχιλλοπούλειο, σύμφωνα με τα όσα τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου η υπεύθυνη γιατρός Τέτα Περδικούρη, οι χημειοθεραπείες των ασθενών γίνονται, προς το παρόν, κανονικά, αλλά τα αποθέματα σταδιακά εξαντλούνται και σύμφωνα με τον φαρμακοποιό του νοσοκομείου το σκεύασμα δεν θα επανακυκλοφορήσει, τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου.

«Τα αποθέματα επαρκούν για την εβδομάδα που διανύουμε, με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Δεν έχει χρειαστεί να ακυρώσουμε ή να αναβάλλουμε ραντεβού χημειοθεραπειών. Μετά, θα γίνει πιθανότατα αραίωση των ραντεβού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και φυσικά με πρόταγμα την ασφάλεια και την υγεία τους» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Περδικούρη, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία άμεσα βρεθεί άμεσα λύση.

Όπως σημειώνει η ογκολόγος του Αχιλλοπουλείου, περίπου το 40% των ασθενών με καρκίνο στη Μαγνησία κάνει χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει άμεση και καθολική λύση τόσο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας όσο και για το «Αχιλλοπούλειο».