Αυτό το είδος τροφών συνδέεται με την μακροζωΐα

  • Iatropedia
Η συχνή κατανάλωση καυτερών και πικάντικων φαγητών, με καυτερές πιπεριές, κάρι και άλλα μπαχαρικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και να ευνοήσει την μακροζωία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα. Πάντως, τα ευρήματα της μελέτης χρειάζονται μελλοντική επιβεβαίωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 500.000 Κινέζων ηλικίας 30 έως 79 ετών (ιδίως πόσο συχνά έτρωγαν καυτερά φαγητά) με το ιατρικό ιστορικό τους.

Η μελέτη, που διήρκεσε επτά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν περίπου 20.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά τρεις ή περισότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά εβδομαδιαίως.

Όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιά, διαβήτη κ.α.).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους διαπίστωσε απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στα καυτερά φαγητά και στον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι ανάμεσά τους υπάρχει όντως σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιό λόγο η κατανάλωση καυτερών φαγητών φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνη πρόωρης θνησιμότητας. Μεταξύ των πιθανών βιολογικών μηχανισμών, είναι η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο κ.α.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε τροφές που θα έμπαιναν και στο ντουλάπι με τα… φάρμακα

Δηλητηρίαση: Οι πιο επικίνδυνες καλοκαιρινές τροφές