Φαρμακευτικές: ΚΥΑ προβλέπει τον συμψηφισμό των χρεών τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αφού τους χρωστούν 1,2 δις ευρώ και κατά τα φαινόμενα δεν μπορούν να τους αποπληρώσουν, το λογικό είναι να προχωρήσουν σε συμψηφισμό του clawback και των rebates... Ο λόγος για την κυβέρνηση και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία προχωρούν σε συμψηφισμούς οφειλών με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στο πνεύμα και της κεντρικής κυβέρνησης που προωθεί τακτοποίηση οφειλών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων αυτών.

‘Ετσι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη,  γίνονται συμψηφισμοί ύψους 54.748.205,77 ευρώ μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και φαρμακευτικών εταιριών.

Το ποσό εκχωρείται «προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και το Γ.Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» έναντι καταβολής νοσηλίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, με τον υποχρεωτικό συμψηφισμό ισόποσων οφειλών των φορέων αυτών προς τις φαρμακευτικές εταιρείες». Αφορά δηλαδή ο συμψηφισμός εταιρίες οι οποίες διακινούν φαρμακευτικά σκευάσματα στα ιδιωτικά φαρμακεία (μέσω ΕΟΠΥΥ), όσο και στα δημόσια νοσοκομεία. Και ίδια ΚΥΑ αφορά επίσης συμψηφισμό των οφειλών των εταιριών προς το ελληνικό δημόσιο, σε clawback και rebates.

Βάσει του πίνακα που επισυνάπτεται με την ΚΥΑ, το υψηλότερο εκχωρείται για τον συμψηφισμό οφειλών στην AstraZeneca, την ΕΛΠΕΝ την ΒΙΑΝΕΞ  και ακολουθούν η SANOFI και η Boehringer, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-Lilly, η Μenarini και η NovoNordisk.