ΠΟΕΔΗΝ: Κινητικότητα από το κέντρο προς…ανατολάς για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Νέα δεδομένα στην κινητικότητα των γιατρών του ΕΣΥ λόγω των αναγκών που προέκυψαν από το προσφυγικό στο ανατολικό Αιγαίο, προσπαθούν να δημιουργήσουν από την Αριστοτέλους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως κατήγγειλε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (Πειραιώς και Νήσων) έστειλε έγγραφο στις διοικήσεις των νοσοκομείων με το οποίο ζητεί να καλύψουν με γιατρούς τα νοσοκομεία των νησιών, στο πλαίσιο  της ολοκλήρωσης των προτεινόμενων από το υπουργείο Υγείας «εναλλακτικών λύσεων».

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι επίτηδες καθυστερούν τις προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία των νησιών ώστε να αναγκάσουν γιατρούς από την κεντρική Ελλάδα να μετακινηθούν σε αυτά… Όπως αναφέρουν, «επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η τραγική υποστελέχωση του συστήματος και η επικοινωνιακή διαχείριση του εν λόγω προβλήματος από τη μεριά του υπουργείου Υγείας. Εντέλει τους διευθυντές γιατρούς, που εκτελούν χρέη διοικητών στα νοσοκομεία, να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, με υπέρβαση των καθηκόντων που ασκούν».

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, δεν είναι στην αρμοδιότητα των διοικητών των νοσοκομείων οι μετακινήσεις προσωπικού, αλλά στις διοικήσεις των ΥΠΕ και του υπουργού Υγείας (Ν. 3599/2007 άρθρο 24 και Ν. 4368/2016). «Ψάχνουν θύματα για την απορρόφηση των αντιδράσεων που θα προκληθούν με τις αθρόες μετακινήσεις», προσθέτουν.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι με το παράλληλο πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου δεδομένων του υπηρετούντος προσωπικού και καθιερώθηκε η υποχρεωτική κινητικότητα του προσωπικού (αποσπάσεις – μετακινήσεις) χωρίς να απαιτείται αίτηση των υπαλλήλων.