Πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων αντί για ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού ζητάει η ΠΟΕΔΗΝ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το υψηλό κόστος των εργασιών που αναλαμβάνουν με ανάθεση τα συνεργεία καθαριότητας πολλών δημόσιων νοσοκομείων... "Κλέβουν το Δημόσιο αφού δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις (αριθμός εργαζομένων, ωράρια). Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από όσες αμείβονται (σπαστά ωράρια), χωρίς Repo, με μισθούς 300 ευρώ το μήνα. Δεν τους επικολλάται ο νόμιμος αριθμός ενσήμων του ΙΚΑ" τονίζουν στην ανακοίνωση.

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στηλιτεύει της αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες που παρέχουν στα νοσοκομεία πολλά ιδιωτικά συνεργεία.

Το θέμα μάλιστα έχει αρκετές φορές παρουσιαστεί στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό του οποίου ζήτησαν την παρέμβασή προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να σταματήσουν τις αναθέσεις στυς «εργολάβους».

Ως αντιπολίτευση μάλιστα ο κ. Ξάνθος είχε επισκεφτεί πολλές φορές νοσοκομεία (ειδικά το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ) που αντιστεκόταν στην ανασφάλιστη εργασία που προσφέρουν οι εργολάβοι και δεσμεύτηκε τότε στους εργαζόμενους του Δρομοκαϊτείου, ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα φύγουν οι εργολάβοι και θα προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι.

Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ ωστόσο ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι άλλαξε η πολιτική της κυβέρνησης για τους εργολάβους…

Το παράδειγμα του Δρομοκαϊτειου

Στο Δρομοκαϊτειο έδιωξαν τους εργολάβους καθαρισμού και προσέλαβαν τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολούνται στα ιδιωτικά συνεργεία συν κάποιους άλλους οι οποίοι πια λαμβάνουν μισθό 700 ευρώ και έχουν και κανονικά τα ένσημά τους στο ΙΚΑ.

Το κόστος καθαρισμού του νοσοκομείου με τις Ατομικές Συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν είναι πολύ χαμηλότερο με 30% – 40% κέρδος και καλύτερη ποιότητα καθαρισμού και επαρκή αριθμό προσωπικού…

Το Σωματείο Εργαζομένων που υπέγραψε τις ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, βγήκε σε νέες κινητοποιήσεις (τέλος του έτους 2015), αφού ο νόμος είχε ημερομηνία λήξεως (31/12/2015). Με την ΠΟΕΔΗΝ ζήτησαν παράταση των συμβάσεων και σταθερή εργασία.

Αυτό που έπραξε η κυβέρνηση ήταν να παρατείνει τις συμβάσεις έργου των εργαζομένων στη καθαριότητα, όσων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου είχαν προλάβει να εκδιώξουν τους εργολάβους έως τέλους του έτους 2015 (Ν. 4351/2015 άρθρο 50 Π.Ν.Π. άρθρο 12).