Μεγάλη διάκριση για τον πρύτανη του Παν. Αθηνών, καθηγητή Αθανάσιο Δημόπουλο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επτά Έλληνες ακαδημαϊκοί ανάμεσά τους δύο γιατροί, ξεχωρίζουν στην λίστα με τους 3.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θεωρείται ότι ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή.

Η λίστα συντάσσεται ετησίως από τον οργανισμό Thomson Reuters και περιλαμβάνει τους εξής Έλληνες επιστήμονες που έλαβαν την σπουδαία διάκριση:

-Τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθηγητή Ογκολογίας Αθανάσιο Δημόπουλο που έκανε και χρέη υπουργού Υγείας με μεγάλη επιτυχία για το σύντομο της θητείας του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

-Τον καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γεράσιμο Φιλιππάτο, που από το 2014 είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιακής Ανεπάρκειας.

-Τον καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κωνσταντίνο Ρακόπουλο

-Τον επίσης καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Δημήτριο Ρακόπουλο.

-Τον καθηγητή Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καραγιαννίδη.

-Και τους  καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δήμητρα Δαφερέρα και Μόσχο Πολυσίου.

Σχολιάζοντας την διάκριση αυτή ο κ. Δημόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι είναι ασφαλώς μία πολύ μεγάλη τιμή για τον ίδιο, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και τη χώρα.

Το μέγεθος της διάκρισης γίνεται αντιληπτό εάν λάβει κανείς υπόψη ότι ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει τα 9 εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ετησίως.

Ως προς τη χώρα προέλευσης των επιστημόνων, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία και η Ισπανία.

Ως προς τον επιστημονικό κλάδο, την πρωτοκαθεδρία έχει η Ιατρική και ακολουθούν η Βιολογία – Βιοχημεία, η Χημεία και η Μοριακή Βιολογία – Γενετική.