2΄ περπάτημα κάθε μια ώρα μειώνει τους κινδύνους από την πολύωρη ακινησία

  • Iatropedia
Το πολύ… καθισιό βλάπτει σοβαρά την υγεία, λένε οι ειδικοί. Τι γίνεται όμως όταν είμαστε «κολλημένοι» επί ώρες σε ένα γραφείο; Δύο λεπτά περπάτημα κάθε μια ώρα ακινησίας μπορούν να κάνουν την διαφορά, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Η χαμηλής έντασης φυσική δραστηριότητα –όπως το να σηκωθεί κανείς για να… ξεμουδιάσει λίγο– δεν αρκεί για να αντισταθμίσει ώρες ατελείωτες σε μια καρέκλα, όμως 2 λεπτά ζωηρού βαδίσματος ανά ώρα μπορεί να έχει αποτέλεσμα, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών στην επιθεώρηση Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Το περπάτημα ως εναλλακτικό «αντίδοτο» στην καθημερινή παρατεταμένη ακινησία που κατηγορείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη και άλλων χρονίων παθήσεων, φέρεται σύμφωνα με την σχετική έρευνα ότι μειώνει τον κίνδυνο κατά 33%.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία συστήνει για τους ενήλικες τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας αντιστοίχως. Ωστόσο οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι το 80% των ενηλίκων αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τις συστάσεις των ειδικών. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας έδειξαν ότι σε βάθος χρόνου το απλό και… εύκολο περπάτημα ήταν ότι έπρεπε για το πολύωρο καθισιό. Για τους πιο τολμηρούς βέβαια, άλλες ελαφρές δραστηριότητες όπως η χαλαρή κηπουρική ή το καθάρισμα (!) για τουλάχιστον δύο λεπτά, κάνουν εξίσου καλό…