Iatropedia

Εκδήλωση ενημέρωσης και γαστρονομίας για τον ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΠ

Eκδήλωση γαστρονομικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για την προώθηση του ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΠ, ένα από τα δημοφιλέστερα και πολυτιμότερα μπαχαρικά της διεθνούς κουζίνας, «το χρυσάφι της Ελληνικής γης», όπως συχνά αποκαλείται, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “RED GOLD” για την προώθηση και την αύξηση της αναγνωσιμότητας ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης στην Ελλάδα και στην Ιταλία με επάξιο «εκπρόσωπο» το ελληνικό σαφράν, τον ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΠ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η τρίτη που πραγματοποιήθηκε, μετά από δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις στην Ιταλία, στο Μιλάνο 24/5/209 και στο Τορίνο 25/9/2019 .

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ενημέρωση διακεκριμένων σεφ, διατροφολόγων και εκπροσώπων των ΜΜΕ για την μαγειρική χρήση του πολύτιμου μπαχαρικού αλλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες από την κατανάλωσή του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η chef Νανά Γκαμπούρα και η Ρένα της Φτελιάς παρουσίασαν τις προτάσεις τους αναδεικνύοντας τα χρώματα και τα αρώματα του ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΠ, μέσα από μία δροσερή λεμονάδα και μία γευστική πορτοκαλόπιτα ενώ ο διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης ανάλυσε με τον δικό του τρόπο τα οφέλη από την κατανάλωση του κρόκου, τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες καθώς και την αποτελεσματική του προστασία στην υγεία.

Ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, απεύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για το συγκριτικό πλεονέκτημα του προϊόντος έναντι του κρόκου των υπολοίπων χωρών και την ανώτερη γεύση του, αλλά και για το σημαντικό έργο και τους στόχους του συνεταιρισμού για το μέλλον.

Με το πέρας του σεμιναρίου σε διατροφικό και γαστρονομικό επίπεδο, οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν δείπνο προσαρμοσμένο στην περίπτωση με ελληνικές παραδοσιακές συνταγές που συνδυάζουν άψογα το πολύτιμο μπαχαρικό, όπως μαυρομάτικα φασόλια με αρωματικά βότανα και κρόκο Κοζάνης, τρυφερά φύλλα λαχανικών με σως εσπεριδοειδών και κρόκο Κοζάνης, φλογέρες με τυριά Νάξου και κρόκο Κοζάνης, μοσχαράκι black angus με κρόκο Κοζάνης με συνοδεία από αρωματικό ρύζι basmati φρέσκα λαχανικά και κρόκο Κοζάνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι γνωστοί τηλεοπτικοί chef Ντίνα Νικολάου και Βαγγέλης Δρίσκας, οι βουλευτές Κοζάνης κος Κωνσταντινίδης Ευστάθιος και κα Βέττα Καλλιόπη, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Βορείου τομέα Αττικής και δημοσιογράφος κος Καραμέρος Γιώργος, πολλοί δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων Μ.Μ.Ε. καθώς και food bloggers.