Υπό έγκριση νέα θεραπεία από στόματος για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η μελέτη Clarity και η επέκτασή της, μια διετής, φάσης 3 με εικονικό φάρμακο μελέτη, αξιολόγησαν μια μονοθεραπεία σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση. Παρόμοιες αξιολογήσεις έκαναν οι μελέτες Oracle MS, OnWard και Premiere που πιστοποίησαν εκ νέου την ασφάλεια της μονοθεραπείας αυτής με δισκία.

Τελικά όλα συγκλίνουν προς το συμπέρασμα ότι η θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης παρουσιάζει αποτελεσματικότητα στο 80% των ασθενών χωρίς υποτροπές, στους 6 μήνες το 91% των ληπτών δεν παρουσίασε επιδείνωση της αναπηρίας, το 87% των ασθενών βρέθηκε χωρίς ενεργές Τ1 εστίες στη μαγνητική τομογραφία και το 62% χωρίς νέες Τ2 εστίες.

Όχι και άσχημα για μια θεραπευτική προσέγγιση που απαιτεί την λήψη μερικών χαπιών δύο φορές το χρόνο, όχι παραπάνω από 10 ημέρες ετησίως.

Τα δισκία κλαδριβίνης βρίσκονται αυτό τον καιρό υπό έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση. Στις ΗΠΑ βρίσκονται υπό έρευνα βραχείας διάρκειας για την από του στόματος θεραπεία που στοχεύει λεμφοκύτταρα (κυρίως Β και Τ) τα οποία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας της πολλαπλής σκλήρυνσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για τον τρόπο δράσης της ουσίας έδωσε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία ο Γάλλος καθηγητής Νευρολογίας P. Vermersche.verm

kladirvini