Υπάρχει λύση για τη Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση
Τα χρόνια δερματικά νοσήματα ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν για πολλά χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ασθενής μου, ηλικίας 60 ετών η οποία προσήλθε στο ιδιωτικό μου ιατρείο πριν από δυο χρόνια  για να αναζητήσει βοήθεια στο πρόβλημα της.

 

Στην πρώτη επίσκεψη ανέφερε κοκκινίλες στο δέρμα χωρίς να έχουν συγκεκριμένο σχήμα, δηλαδή εξάνθημα, σε διάφορα σημεία, στα άκρα, στον κορμό και κάποιες φορές και στο πρόσωπο. Αυτό που την ενοχλούσε περισσότερο ήταν ο επίμονος κνησμός που της προκαλούσε δυσφορία.

Το εξάνθημα εμφανιζόταν στην αρχή σε οποιοδήποτε σημείο και σε λίγα λεπτά εξαπλωνόταν σε διάφορα σημεία του σώματος της. Το πρώτο επεισόδιο υποχώρησε μετά από κάποιες ώρες λαμβάνοντας αντιισταμινική θεραπεία. Λίγες εβδομάδες μετά έρχεται το δεύτερο επεισόδιο πιο έντονο και αφόρητο. Υποχώρησε πάλι μέσα στις επόμενες ώρες λαμβάνοντας αντιισταμινικά και κορτιζόνη.

Ένα μήνα μετά ήρθαν τα επόμενα επεισόδια φτάνοντας να είναι καθημερινά και η ίδια πια να λαμβάνει αντιισταμινική θεραπεία σε καθημερινή βάση. Δεν ήταν μόνο το εξάνθημα και η φαγούρα που την ενοχλούσε αλλά και το πρήξιμο σε διάφορα σημεία κυρίως στο πρόσωπο, γνωστό ως αγγειοίδημα.

Είχε πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα της και προβληματισμούς. Άγχος, φόβο για την ζωή, τι πρέπει να κάνει; Τα συμπτώματα άλλοτε εμφανίζονταν το πρωί και άλλοτε τη νύχτα. Πριν το φαγητό ή μετά το φαγητό. Παρατηρούσε τα πάντα μέσα στην καθημερινότητα της μήπως και της το προκαλούσε κάτι που έφαγε ή ήπιε. Προσπαθούσε να συνδυάσει αν κάποια άλλη συνήθεια ήταν αυτή που της το προκαλεί για να βρει την απάντηση στο πρόβλημα της. Άκαρπες οι προσπάθειες όπως το περιέγραφε.

Η συχνή απουσία από την εργασία της, η ενοχλητική φαγούρα και η παραμόρφωση του δέρματος, από το αγγειοοίδημα, την οδήγησε σε μείζονα κατάθλιψη. Δεν ήθελε να βγει από το σπίτι γιατί την προβλημάτιζε τι σκέφτονται οι άλλοι για την ίδια.

Σύμφωνα με το ιστορικό και ενώ είχαν περάσει 3 μήνες από το πρώτο επεισόδιο καταλήξαμε στην αυθόρμητη εμφάνιση των συμπτωμάτων χωρίς κάποια άλλη αιτιολογία. Τότε τέθηκε η διάγνωση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης.

«Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εμφάνιση πομφών με κνησμό ή αίσθημα καύσου που διαρκούν από λίγα λεπτά έως και 24 ώρες. Μπορεί να συνυπάρχει και αγγειοοίδημα με αίσθημα τάσης το οποίο έχει  βραδύτερη αποδρομή από τους πομφούς, έως και 72 ώρες».

Η αντιισταμινική θεραπεία δεν βοηθούσε την ασθενή, χρειάστηκε να πάρει και δύο και τρία αντιισταμινικά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.  Μετά από περίπου 1 μήνα τα συμπτώματα παρέμεναν παρά την λήψη των αντιισταμινικών σε αυξημένη δόση. Αποφασίσαμε να περάσει σε μια νέα θεραπεία την οποία θα λάμβανε μια φορά το μήνα.

…μετά από 28 ημέρες τα συμπτώματά της είχαν ελαττωθεί σημαντικά. Η φαγούρα, οι κοκκινίλες, η επίμονη αυτή δυσφορία είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τις πρώτες ημέρες. Το έντονο αίσθημα ανασφάλειας και η ψυχολογική επιβάρυνση, λόγου της νόσου, είχαν αντικατασταθεί με μια χαμογελαστή γυναίκα, ανακουφισμένη και ελεύθερη.

…2 χρόνια μετά δεν έχει πλέον κανένα σύμπτωμα από τη νόσο και είναι ελεύθερη από όλους τους περιορισμούς  στη ζωή της.

Έτσι διαπίστωσα ότι οι δερματολόγοι έχουμε στην φαρέτρα μας ένα πολύτιμο και μοναδικό ως τώρα θεραπευτικό »όπλο», μια νέα καινοτόμα θεραπεία, η οποία προσφέρει ταχεία έναρξη δράσης, με σημαντική βελτίωση στη ποιότητα ζωής των ασθενών που πρακτικά στερείται παρενεργειών.

 

Μπίκος Αριστείδης

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος