Xοληστερόλη: Επτά αιτίες που μπορεί να την αυξήσουν

  • Iatropedia
Πώς θα προστατεύουμε την καρδιά και τα αγγεία μας; Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε;

Τη διατροφή μας

Η λάθος διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση χοιρινού, μοσχαρίσιου κρέατος, γάλακτος, αυγών , βουτύρου και τυριών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά είναι επικίνδυνη. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα μπισκότα, τα κράκερ, τα τσιπς και τα σνακ γενικώς. Όλα αυτά αυξάνουν την χοληστερόλη.

Το βάρος μας

Το να έχουμε πολλά κιλά δεν είναι όμορφο . Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια και την χοληστερόλη. Πρέπει λοιπόν να αδυνατίσουμε αμέσως.

Το επίπεδο της δραστηριότητάς μας

Σηκωθείτε από τον καναπέ και αρχίστε να κινείστε. Η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη. Περπατήστε, κάντε ποδήλατο, τρέξτε λοιπόν για να μην υπάρξουν προβλήματα στην καρδιά και τα αγγεία.

Την Ηλικία και το φύλο μας

Αφούέχετε φτάσει στην ηλικία των 20 ετών, τα επίπεδα χοληστερόλης σας, φυσικά, έχουν αρχίσουν να αυξάνονται. Στους άνδρες, τα επίπεδα χοληστερόλης γενικά σταθεροποιούνται μετά την ηλικία των 50 ετών . Στις γυναίκες, τα επίπεδα χοληστερόλης παραμένουν αρκετά χαμηλά μέχρι την εμμηνόπαυση, μετά την οποία θα φθάσουν περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους άνδρες.

Τη γενική υγεία μας

Μη ξεχάσετε την ετήσια εξέταση σας ,ένα απλό τσεκ απ από τον γιατρό σας. Φροντίστε δε, να σας εξηγήσει τον κίνδυνο των καρδιακών προβλημάτων. Εάν δε έχετε, ορισμένες ασθένειες, όπως ζάχαρο (διαβήτης) ή υποθυρεοειδισμό, μπορεί αυτές να προκαλέσουν υψηλή χοληστερόλη.

Το οικογενειακό ιστορικό μας

Αν και δεν είναι ευχάριστο να ρωτάμε τον πατέρα μας, την μάνα μας, τους θείους μας, αν έχουν υψηλή χοληστερόλη πρέπει να μάθουμε τι γίνετε. Έτσι αν τα μέλη της οικογένειας μας έχουν υψηλή χοληστερόλη, μπορείτε επίσης να έχετε και εσείς.

Το κάπνισμα των τσιγάρων

Αυτό το γνωρίζετε ήδη, κόψιμο αμέσως του τσιγάρου. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την καλή χοληστερόλη σας. Και αυτό μπορεί να σας σκοτώσει. Γιατί λοιπόν να μη κόψετε το κάπνισμα;

Μη παίρνετε φάρμακα που δεν γνωρίζετε

Αν ψάχνετε για ένα φυσικό τρόπο για τη μείωση της χοληστερόλης σας -εκτός από το τι τρώτε και την άσκηση που πρέπει να κάνετε- υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής στην αγορά που ισχυρίζονται ότι μειώνουν την χοληστερόλη. Προσοχή εάν δεν έχετε ιατρική συνταγή ,είναι επικίνδυνο να τα πάρετε.

Αν κάνετε λοιπόν όλα αυτά έχετε μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, παθήσεις αγγείων και πολλές άλλες αρρώστιες.

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα για την υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αίματος

Αν έχετε κατάθλιψη, είναι καιρός να αρχίσετε τη γυμναστική

Κάντε τη ζωή σας ποδήλατο

Μικρές συμβουλές για καλύτερη υγεία

Διαβάστε περισσότερα για την εμμηνόπαυση στην εγκυκλοπαίδεια

Διαβάστε περισσότερα για το σακχαρώση διαβήτη στην Εγκυκλοπαίδεια

Διαβάστε περισσότερα για τον υποθυρεοειδισμό

Γυμναστής : 10 λόγοι για να τον επιλέξετε

Επτά μύθοι για τα υποκατάστατα νικοτίνης

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το έμφραγμα

Αναζητήστε τις παθήσεις που σας αφορούν στην Εγκυκλοπαίδεια του Iatropedia