Βλέπετε ΑΥΤΟ το περίεργο “εξόγκωμα” στο μάτι της; Ήταν σκουλήκι που σερνόταν κάτω από το δέρμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σκουλήκι
Όταν μια γυναίκα στη Ρωσία παρατήρησε ένα μικρό “εξόγκωμα” κάτω από το αριστερό της μάτι, έβγαλε μια selfie φωτογραφία, για να μπορεί να δείξει σε άλλους (και σε γιατρό, αν χρειαζόταν) αυτό το περίεργο πράγμα στο πρόσωπό της. Και τότε, κάτι ακόμα πιο παράξενο συνέβη: Το “εξόγκωμα” κινήθηκε!

Σε μια σειρά από selfies φωτογραφίες, η γυναίκα κατέγραψε το μυστηριώδες εξόγκωμα μα μετακινείται κάτω από το δέρμα της. Πέντε ημέρες αφότου το παρατήρησε για πρώτη φορά, το “εξόγκωμα” ήταν πάνω από το αριστερό της μάτι. Στη συνέχεια, 10 ημέρες αργότερα, είχε φτάσει στο άνω χείλος.

σκουλήκι

Μια γυναίκα στη Ρωσία βρήκε ένα εξόγκωμα στο πρόσωπό της, που αποδείχθηκε ότι ήταν ένα παρασιτικό σκουλήκι, το οποίο σερνόταν κάτω από το δέρμα της. Το “εξόγκωμα” εμφανίστηκε πρώτα κάτω από το μάτι της γυναίκας (εικόνα Α) και στην συνέχεια μετακινήθηκε πάνω από το μάτι της (εικόνα Β), προτού μετακινηθεί στο άνω χείλος της (εικόνα Γ). Οι γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά τον σκουλήκι (εικόνα D)

Τότε ήταν που η 32χρονη γυναίκα πήγε σε έναν οφθαλμίατρο, ο οποίος παρατηρούσε επίσης ένα “επιφανειακά κινούμενο επιμήκες οζίδιο στο αριστερό άνω βλέφαρο» -με άλλα λόγια, είδε ένα εξόγκωμα- σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2018 στην επιστημονική επθεώρηση The New England Journal of Medicine.

Το “εξόγκωμα” ήταν ζωντανό σκουλήκι!

Αποδείχθηκε ότι η γυναίκα είχε μια μόλυνση με ένα είδος παρασιτικού σκουληκιού, που ονομάζεται Dirofilaria repens. Αυτά τα νηματώδη σκουλήκια μολύνουν φυσικά σκύλους, γάτες, αλεπούδες και άλλα άγρια θηλαστικά και συνήθως ζουν στον ιστό κάτω από το δέρμα, σύμφωνα με μια έκθεση παρόμοιας περίπτωσης το 2011. Οι άνθρωποι είναι «τυχαίοι ξενιστές” αυτών των παρασίτων. Με άλλα λόγια τα σκουλήκια αυτά δεν θέλουν να καταλήξουν σε ανθρώπινο οργανισμό, καθώς όταν συμβεί αυτό, δεν μπορεί τυπικά να αναπαραχθεί.

Πώς μολύνθηκε η γυναίκα

Τα σκουλήκια εξαπλώνονται από τσιμπήματα κουνουπιών και έχουν αναφερθεί περιστατικά σε ανθρώπους σε μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η Ρωσίδα είπε ότι είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε μια αγροτική περιοχή έξω από την Μόσχα, όπου και την τσίμπησαν αρκετά κουνούπια.

Ο δρ. Vladimir Kartashev, καθηγητής Ιατρικής στο Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ρόστοφ, ο οποίος θεράπευσε την ασθενή, δήλωσε ότι από το 1997 έχουν υπάρξει πάνω από 4.000 ανθρώπινες περιπτώσεις αυτής της λοίμωξης στην Ρωσία και την Ουκρανία. Και τα ανθρώπινα κρούσματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το 2015 του δρ. Kartashev και συναδέλφων του, που εξέτασαν τα δεδομένα για τις περιπτώσεις Dirofilaria στη Ρωσία και την Λευκορωσία, ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων αυξήθηκε από οκτώ το 1997 σε σχεδόν 200 περιπτώσεις το 2012. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της 16ετούς περιόδου μελέτης, τα περιστατικά έχουν «εξαπλωθεί προς τα βόρεια”, με τους ανθρώπους να μολύνονται σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη το 2013 από ό,τι το 1997.

Τι συμβαίνει αν μολυνθείτε από το παρασιτικό σκουλήκι Dirofilaria

Στους ανθρώπους, η παρασιτική μόλυνση συνήθως εμφανίζεται ως εξογκώματα κάτω από το δέρμα, τα οποία μερικές φορές μετακινούνται.

Σύμφωνα με μια μελέτη για περισσότερα από 200 κρούσματα λοίμωξης του παρασίτου Dirofilaria repens στη Ρωσία το 2014 (τα οποία τεκμηριώθηκαν σε περίοδο 17 ετών), οι γιατροί παρατήρησαν ότι το σκουλήκι κινείται περίπου στο 35% των ασθενών. Μερικοί ασθενείς ανέφεραν «ένα αίσθημα σαν κάτι να σέρνεται κάτω από το δέρμα»!

Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται αυτό, η θεραπεία είναι σχετικά απλή: Η αφαίρεση του σκουληκιού με χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεραπεύσει την λοίμωξη.

Πράγματι, η 32χρονη Ρωσίδα έκανε επέμβαση αφαίρεσης του σκουληκιού και ανέκαμψε πλήρως από την μόλυνση.

Πηγή: https://www.livescience.com