Βλαστοκύτταρα για την αποκατάσταση ώμου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η μέθοδος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφορά στην έγχυση βλαστοκυττάρων λιπώδους ιστού στον ασθενή, επιτόπου, αμέσως μετά τη λήψη του ιστού με ελάχιστα επεμβατική και πλήρως ανώδυνη τεχνική.

Στο Mediterraneo Hospital την προηγούμενη εβδομάδα εφαρμόστηκε πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης αρθρίτιδας και ρήξης υπερακανθίου τένοντα ώμου από τον ορθοπεδικό χειρουργό Δημήτριο Τσούκα, διευθυντή Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αρχικά λήψη λιπώδους ιστού υπομφάλιας χώρας. Από αυτό απομονώθηκαν βλαστοκύτταρα επί τόπου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Αμερικάνικης Εταιρείας Harvest Terumo στην οποία έχει εκπαιδευτεί ο κύριος Δημήτριος Τσούκας.

Τα βλαστοκύτταρα τοποθετήθηκαν με ένεση υπό υπερηχογραφικό έλεγχο στον πάσχοντα ώμο του ασθενούς, ο οποίος αποχώρησε λίγη ώρα αργότερα από το Νοσοκομείο.

Η ικανότητα των βλαστοκυττάρων να μεταφέρουν ή να κινητοποιούν αυξητικούς παράγοντες στην περιοχή της βλάβης επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και βελτιώνει την ποιότητα του ιστού που προκύπτει από αυτήν. Παράλληλα επιβραδύνουν την εξέλιξη της φλεγμονής της αρθρίτιδας.