Βάζετε το αντηλιακό με λάθος τρόπο – Δείτε τον σωστό για δική σας προστασία (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντηλιακό
Με το καλοκαίρι να έχει ήδη φτάσει στην Ελλάδα και το θερμόμετρο να δείχνει ήδη τα πρώτα... 30άρια, γίνεται και πάλι επιτακτική η ανάγκη να βάζετε πάντα αντηλιακό προτού βγείτε από το σπίτι και εκτεθείτε στον ήλιο.

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βάζουν αντηλιακό με σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα να ΜΗΝ προστατεύονται, όσο πιστεύουν, από τον ήλιο.

Τα αντηλιακά είναι ασφαλή και μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα σας από τον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση. Ωστόσο, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, αν δεν τα εφαρμόζετε σωστά.

Ακολουθήστε τις παρακάτω επίσημες συμβουλές από τους δερματολόγους της Αμερικανικής Ένωσης Δερματολογίας (American Association of Dermatology) για την σωστή εφαρμογή του αντηλιακού:

  1. Επιλέξτε ένα αντηλιακό που έχει SPF 30 (δείκτης προστασίας), ή υψηλότερο, να είναι ανθεκτικό στο νερό (αδιάβροχο) και να παρέχει κάλυψη ευρέος φάσματος, που σημαίνει ότι σας προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA, όσο και από τις UVB.
  2. Εφαρμόστε αρκετό αντηλιακό στο δέρμα σας ΠΡΟΤΟΥ βγείτε έξω. Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να το απορροφήσει το δέρμα και να μπορέσου οι ουσίες του να σας προστατεύσουν σωστά. Αν περιμένετε μέχρι να είστε ήδη στον ήλιο για να το απλώσετε στο δέρμα σας, τότε επί της ουσίας μένετε απροστάτευτοι και μπορεί να καείτε. Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι έχουν εγκαύματα από τον ήλιο τις πρώτες κυρίως φορές που πάνε στην παραλία το καλοκαίρι.
  3. Χρησιμοποιήστε αρκετό αντηλιακό. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 30ml, δηλαδή περίπου όση ποσότητα χωράει στην απλωμένη παλάμη σας, για να καλύψουν πλήρως όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός τους. Τρίψτε το αντηλιακό καλά στο δέρμα σας.
  4. Εφαρμόστε το σε κάθε σημείο γυμνού/εκτεθειμένου δέρματος. Θυμηθείτε να βάλετε και στον λαιμό, το πρόσωπο, τα αυτιά, τις μύτες των ποδιών και, φυσικά, στα πόδια σας. Σε σημεία που είναι δύσκολο να φθάσετε, όπως η πλάτη σας, ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει ή να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό σπρέι. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν έχετε αραίωση μαλλιών, πρέπει είτε να βάζετε αντηλιακό και στο τριχωτό της κεφαλής σας, είτε να φοράτε πάντοτε ένα καπέλο με πλατύ γείσο. ΕΠΙΣΗΣ: Πολλοί ξεχνάνε εντελώς τα χείλη του στόματος. Για να τα προστατέψετε, εφαρμόστε ένα lip balm με SPF τουλάχιστον 15.
  5. Εφαρμόστε ξανά αντηλιακό τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, που μένετε στον ήλιο, για να παραμείνετε προστατευμένοι. Επίσης να το ξαναβάζετε αμέσως μετά το κολύμπι, ή όταν έχετε ιδρώσει πολύ, ακόμα και αν είναι αδιάβροχο.

Δείτε το σχετικό επίσημο βίντεο από την Αμερικανική Ένωση Δερματολογίας…

Όσοι καίγονται από τον ήλιο, συνήθως δεν χρησιμοποιούν αρκετή ποσότητα αντηλιακού, δεν το εφαρμόζουν κάθε 2-3 ώρες, ή δεν έχουν προσέξεο το προϊόν έχει λήξει.

Πρέπει να καταλάβετε ότι το δέρμα σας είναι εκτεθειμένο στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου κάθε φορά που πηγαίνετε έξω, ακόμα και κατά τις συννεφιασμένες ημέρες.

https://www.aad.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακτίνες UVA και UVB: Τι κάνει ο κάθε τύπος στο δέρμα σας – Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά

Αυτό είναι το νέο “εσωτερικό αντηλιακό” που σβήνει τις ρυτίδες…

Αντηλιακά: Πόσο προστατεύουν ανάλογα με τον δείκτη SPF

Πόσο καιρό διατηρείται το αντηλιακό και πότε “χαλάει”