Βαριατρική επέμβαση: Δύο τεράστια, απρόσμενα οφέλη – Μεγάλη έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (βαριατρική χειρουργική επέμβαση), εκτός από το να μειώσει αισθητά το σωματικό βάρος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Medicine.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ολοκληρωμένη έρευνα επάνω στην βαριατρική χειρουργική, αφού διήρκεσε τέσσερα χρόνια και σε αυτήν έλαβαν μέρος περίπου 8.000 ασθενείς. Τα οφέλη για την υγεία από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση είναι σαφή και ουσιαστικά για τους ανθρώπους που είναι σοβαρά παχύσαρκοι.

Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 3.882 ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και συνέκριναν την πορεία της υγείας τους με ίδιο αριθμό ατόμων, που είχαν πρόβλημα παχυσαρκία, αλλά δεν έκαναν επέμβαση βαριατρικής χειρουργικής.

Ελήφθησαν υπόψη επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης, “μανίκι γαστρεκτομής” και γαστρικός δακτύλιος. Όλες οδήγησαν σε μεγάλη και σταθερή απώλεια βάρους μεταξύ 20 και 48 κιλών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι επεμβάσεις μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο του κάθε ατόμου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου-2, υπέρταση, στηθάγχη και καρδιακή προσβολή.

Επίσης, μεταξύ εκείνων που ήδη είχαν διαβήτη προτού κάνουν την βαριατρική επέμβαση, η κατάστασή τους βελτιώθηκε σημαντικά και πολλοί εξ αυτών (περίπου το 60%) ήταν σε θέση να διακόψει ασφαλώς την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε πριν από την επέμβαση.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχουν κινδύνους, οπότε θα πρέπει να επιλέγονται ως λύση στους ασθενείς μόνο εάν οι προσπάθειές τους για χάσουν βάρος μέσω της υγιεινής διατροφής και της αύξησης της φυσικής δραστηριότητας έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές. Οι ερευνητές επισημαίνουν στην έκθεσή του, ότι η βαριατρική χειρουργική επέμβαση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως μια “γρήγορη λύση” στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

βαριατρική

Τι είναι ακριβώς η βαριατρική χειρουργική επέμβαση

Είναι μια επέμβαση απώλειας βάρους, που χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση για να θεραπεύσει ανθρώπους που είναι επικίνδυνα παχύσαρκοι (Δείκτης Μάζας Σώματος από 40 και πάνω, ή από 35 και πάνω σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία).

Οι δύο πιο κοινοί τύποι μιας τέτοιας χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους είναι:

  • “Μανίκι” γαστρεκτομή ή γαστρική παράκαμψη: Τμήμα από το στομάχι αφαιρείται, ή δημιουργείται μια “παράκαμψη” στο πεπτικό σύστημα προκειμένου οι τροφές να “αποφεύγουν’ το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου.
  • Γαστρικός δακτύλιος: Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται ένα “δαχτυλίδι”, για να μειώσει το μέγεθος του στομάχου, με σκοπό να χρειάζεται πλέον μικρότερη ποσότητα στο άτομο, για να το κάνει να αισθάνεται πλήρης (δηλαδή ότι έχει χορτάσει).

http://www.bbc.com

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Βρείτε, λοιπόν, τον δικό σας ΔΜΣ άμεσα και εύκολα με ένα κλικ ΕΔΩ, στο ειδικό online εργαλείο του Iatropedia.gr