Βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά: Το βίντεο που σόκαρε την ιατρική κοινότητα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντιβιοτικά
Ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα στο οποίο μαγνητοσκόπησαν την ανάπτυξη και μετάλλαξη βακτηρίων που μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν χίλιες φορές πιο ανθεκτικά σε αντιβιοτικά φάρμακα.

Στο βίντεο φαίνονται τα βακτήρια με λευκό χρώμα (μέσα σε ένα μεγάλο αποστειρωμένο πεδίο) μέσα σε ένα μαύρο υπόβαθρο με κάποιες κάθετες λωρίδες από αντιβιοτικά. Αυτές οι κάθετες λωρίδες είναι διαδοχικά υψηλότερες δόσεις του αντιβιοτικού.

Τα βακτήρια φαίνεται ότι ανακόπτουν για λίγο την ανάπτυξή τους, όταν φτάνουν στην πρώτη λωρίδα αντιβιοτικού, δημιουργώντας “ευδιάκριτα σύνορα” μεταξύ του λευκού (των βακτηρίων) και του μαύρου (του αποστειρωμένου πεδίου αντιβιοτικών). Στη συνέχεια, όμως, αρχίζουν να ξεπερνούν το πρώτο εμπόδιο και να εισχωρούν βαθύτερα. Αρχίζουν να εμφανίζονται περισσότερες λευκές κουκκίδες που αναπτύσσονται ξεχωριστά και, σταδιακά, τα βακτήρια καταλαμβάνουν ολόκληρο το μαύρο πεδίο, ακόμα και στην λωρίδα με την πιο ισχυρή δόση αντιβιοτικών.

Με λίγα λόγια, αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που καταγράφεται σε βίντεο η ικανότητα των βακτηρίων να εξελίσσονται. Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες σε πραγματικό χρόνο, τα βακτήρια είχαν ξεπεράσει την αντίσταση του αντιβιοτικού, το οποίο είχε σχεδιαστεί ως 1.000 φορές πιο ισχυρό από την πρώτη λωρίδα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δύο εβδομάδες τα βακτήρια έγιναν 1.000 φορές πιο ανθεκτικά στο αντιβιοτικό!

Είναι γνωστό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα ότι τα βακτήρια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και πλέον έχουμε την καταγραφή των πρώτων “σούπερ-βακτηρίων”. Αυτό το φαινόμενο έχει προκληθεί από την υπερβολική και αδιάκριτη χρήση των αντιβιοτικών από πλευράς των ανθρώπων. Κάθε χρόνο, μόνο στις ΗΠΑ, 23.000 άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα των λοιμώξεων από σούπερ-βακτήρια. Αλλά μέχρι και πριν από αυτό το πείραμα, οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν δει με τα μάτια τους το πώς εξελίσσεται ένα βακτήριο ώστε να γίνει τόσο πιο ανθεκτικό.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εξέλιξη είναι απλά εννοιολογική, λέει η δρ Tami Lieberman, εξελικτική μικροβιολόγος στο διαβόητο πανεπιστήμιο MIT. Η ίδια και ο δρ Roy Kishony από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, πραγματοποίησαν το εν λόγω πείραμα με στόχο “να δουν με τα μάτια τους την εξέλιξη των βακτηρίων”.

Το βίντεο και η σχετική τους έκθεση δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Το είδος βακτηρίων που χρησιμοποίησαν ήταν το γνωστό E. Coli. Βάσει αρχικού σχεδιασμού του πειράματος, βάζοντας το βακτήριο να αναπτυχθεί σε λωρίδες με ολοένα και πιο ισχυρό αντιβιοτικό, οι ερευνητές θα μπορούσαν να δείξουν την μετάλλαξη του βακτηρίου κατά μήκος του πεδίου. Αλλά, τελικά, είδαν μια άλλη επίδραση, που δεν την περίμεναν: Τα πιο ανθεκτικά βακτήρια εμπόδιζαν την ανάπτυξη των πιο αδύναμων βακτηρίων, με αποτέλεσμα στο σύνολό της η αποικία να γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτική στα αντιβιοτικά!

http://www.npr.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιβιοτικά σε παιδιά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νεανικής αρθρίτιδας

Γονόρροια: Παγκόσμια ανησυχία από την αυξημένη αντίσταση στα αντιβιοτικά – Τι πρέπει να ξέρετε

Αντιβιοτικά: Πράσινο φως από νέα έρευνα για μειωμένη συνταγογράφηση χωρίς κινδύνους

Ευρωπαϊκή ημέρα για τα αντιβιοτικά: Πτωτική η χρήση τους στην Ελλάδα