“Το βαπόρι από την Περσία” καταστρέφει τον εγκέφαλο

  • Iatropedia
Και εάν δεν καταλάβατε τι εννοούμε, σας λέμε ότι επιστήμονες κατέληξαν πως η χρήση κάνναβης, σμπαραλιάζει το IQ και μάλιστα ανεπανόρθωτα. Δηλαδή ο χρήστης δεν επανέρχεται στην προτέρα κατάσταση του, ακόμη και όταν σταματήσει να καπνίζει χασίς.

Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο της νέας Ζηλανδίας ανάμεσα σε 1000 ανθρώπους. Κάποιοι ήταν απλοί καπνιστές και κάποιοι κάπνιζαν συστηματικά χασίς. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως όσοι κάπνιζαν χασίς πριν από τα 18 τους, εμφάνιζαν πτώση του IQ τους, αφού κάποιες ουσίες καταστρέφουν ανεπανόρθωτα κύτταρα του εγκεφάλου, ο οποίος ακόμη βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές μελετούσαν τη ζωή μιας ομάδας ανθρώπων από την πόλη Dunedin στη Νέα Ζηλανδία, για περισσότερα από 20 χρόνια. Όταν ξεκίνησε η έρευνα οι συμμετέχοντες ήταν ακόμα παιδιά και δεν είχαν ξεκινήσει τη χρήση ούτε του τσιγάρου ούτε της κάνναβης. Στην έρευνα ελήφθησαν και άλλοι παράγοντες υπόψιν, όπως η εξάρτηση στο αλκοόλ.

Σημαντικό επίσης είναι το στοιχείο της έρευνας που έδειξε πως οι βλάβες στον εγκέφαλο που ρίχνουν το IQ, ακόμη και εάν κάποιος σταματήσει να καπνίζει κάνναβη, δεν διορθώνονται και το άτομο δεν επανέρχεται στο φυσιολογικό του IQ