Το γυναικείο πρόβλημα υγείας που «ξεφεύγει» συχνά από τους γιατρούς

  • Iatropedia
Οι γυναίκες που ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα τους, αλλά δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς είναι αυτό και δυσκολεύονται να πάρουν τη βοήθεια που χρειάζονται από τους γιατρούς, τις περισσότερες φορές έχουν μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό.

Ένα τέτοιο πρόβλημα, το οποίο εκδηλώνεται με αρκετά κοινά συμπτώματα και ως εκ τούτου διαφεύγει πολλές φορές της διάγνωσης από το γιατρό, είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Τι είναι

Είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία (περίπου 1 στις 10 γυναίκες θα την πάθουν) και η κύρια αιτία της υπογονιμότητας. Προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες). Αυτή η ανώμαλη αύξηση των ανδρογόνων προκαλείται από μια ανισορροπία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η περίσσεια ινσουλίνης “βομβαρδίζει” τις ωοθήκες, προκαλώντας την παραγωγή υπερβολικής τεστοστερόνης και την ανάπτυξη κύστεων.

Τι θα νιώσετε

Εκτός από τις ανώμαλες περιόδους, ή και την απουσία τους, μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερες τρίχες στο πρόσωπό σας, το στήθος, την πλάτη και τα χέρια σας. Επίσης χαρακτηριστική είναι η ακμή, η απώλεια μαλλιών στο κεφάλι και η ταχεία, σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους (πάνω από 5 κιλά το χρόνο), που φαίνεται αδύνατο να ελεγχθεί.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Δεν υπάρχει μία και μόνο εξέταση που εντοπίζει το πρόβλημα. Ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει τα συμπτώματά σας. Τότε θα ελέγξει τα αναπαραγωγικά σας όργανα για σημάδια κύστεων χρησιμοποιώντας ένα πυελικό ή κολπικό υπερηχογράφημα και φυσική εξέταση. Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης και διαφόρων ορμονών, ενώ ταυτόχρονα αποκλείουν άλλες παθήσεις με κάποια κοινά συμπτώματα, όπως ο υποθυρεοειδισμός.

Πώς αντιμετωπίζεται

Δεν υπάρχει ολική θεραπεία, έτσι η όποια μέθοδος αντιμετώπισης εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη της υπογονιμότητας, του διαβήτη, ή της καρδιακής νόσου. Τα αντισυλληπτικά χάπια βοηθούν στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου, στην μείωση των ανδρογόνων και στην μείωση της ακμής. Η μετφορμίνη, η οποία ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος και μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το βάρος που έχετε πάρει στο μεσοδιάστημα.

http://www.health.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γόνιμες μέρες: Πότε ακριβώς είναι πιο πιθανό να συλλάβετε

Κύστες ωοθηκών: Ποια είναι τα συμπτώματα- SOS