Το Αλτσχάιμερ “ξεκινάει” πολύ πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα

  • Iatropedia
Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Indiana στις ΗΠΑ, η εκφυλιστική εγκεφαλική νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται στον εγκέφαλο του ασθενούς πολλά χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι η πιο γνωστή γενετική παραλλαγή (γονίδιο APOE e4) που συνδέεται με τη νόσο του Alzheimer μπορεί να ευνοεί την συσσώρευση πλάκας στον εγκέφαλο πολύ πριν οποιαδήποτε συμπτώματα της νόσου μπορούν να μετρηθούν/εντοπιστούν με εξετάσεις.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ανθρώπους με “σοβαρές πιθανότητες απώλειας μνήμης”, όπως ορίζονται ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι είχαν πνευματική κατάπτωση τους τελευταίους μήνες ή χρόνια, αλλά όταν έκαναν τυποποιημένα τεστ γνώσης και μνήμης έπεσαν εντός των φυσιολογικών ορίων.

Ωστόσο, η έρευνα δεν βρήκε απόδειξη μειωμένων επιπέδων του μεταβολισμού της γλυκόζης, ούτε ατροφία των δομών του εγκεφάλου, καταστάσεις που και οι δύο σχετίζονται με τα μεταγενέστερα στάδια της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει τα θεμέλια για την περαιτέρω εστιασμένη έρευνα σε ασθενείς με κίνδυνο της νόσου του Alzheimer.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer's and Dementia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα MIND που μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ στο μισό!

Το γονίδιο του Αλτσχάϊμερ έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες

Εντόπισαν χημικό δείκτη που “προβλέπει” το Αλτσχάιμερ 10 χρόνια νωρίτερα!

Η «ορμόνη της μακροζωίας» είναι χαμηλότερη στις γυναίκες με στρες και κατάθλιψη