Tips για να κρατήσετε σταθερό το »ζάχαρο»!

  • Iatropedia
Το ανεβασμένο ζάχαρο είναι πλέον συχνό φαινόμενο και πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Μπορεί όμως να ελεγχθεί το ζάχαρο; Τι πρέπει να κάνετε για να μην έχετε τις συνέπειες του διαβήτη στο σώμα σας; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να κρατήσετε σταθερό το ζάχαρό σας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Κρατώντας το σάκχαρο στο αίμα σας υπό έλεγχο αποτελεί το κλειδί για την καλή διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Όλα τα φάρμακα, που έχουν δοθεί ως μέρος του σχεδίου θεραπείας του διαβήτη τύπου 2 έχουν ως στόχο να βοηθήσουν να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες στρατηγικές για να επιτύχετε αυτή την ισορροπία.

– Ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιλέξτε αερόβια, όχι απαραίτητα έντονη άσκηση, όπως το περπάτημα και το τζόκινγκ.

– Αν είστε υπέρβαροι, θα πρέπει να χάσετε ακόμη μερικά κιλά. Για μερικούς ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, το να χάσουν 5 ή 10 κιλά μπορεί να κάνει τη διαφορά στον έλεγχο του διαβήτη ή ακόμα και στην ανάγκη για φάρμακα.

– Περιορίζοντας τα είδη των τροφών που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου και υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή είναι δυνατό να επαναφέρετε στα φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την περικοπή των υδατανθράκων και την αύξηση άπαχων πρωτεϊνών, φρούτων και λαχανικών.

– Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άμεση αύξηση του σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια μια κατακόρυφη πτώση λίγες ώρες αργότερα. Είναι καλύτερο να πίνετε μέτριες ποσότητες και να συνοδεύετε κάποια στερεά τροφή με ποτό σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί

Έκρηξη Διαβήτη στην Ελλάδα: 1 στους 10 πάσχει από τη νόσο. Όλα τα στοιχεία