Τι συμβαίνει όταν τρίζουμε τα δόντια μας στον ύπνο μας;

  • Iatropedia
Σίγουρα το έχουν ακούσει οι περισσότεροι. Κάποιος συγγενής ή φίλος που έτυχε να κοιμηθεί το βράδυ στο σπίτι μας, μας τρόμαξε!! Ξυπνήσαμε από έναν περίεργο ανατριχιαστικό θόρυβο και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε. Μήπως έσπασε κάποιος σωλήνας στα υδραυλικά; Μήπως μπήκε κανένας διαρρήκτης και ψάχνει τα δωμάτια; Μα τι συμβαίνει τέλος πάντων, από που προέρχεται ο θόρυβος αυτός; Τέλος συνειδητοποιούμε ότι ο θόρυβος αυτός προέρχεται από τον άνθρωπο που κοιμάται και ο οποίος έχει το συνήθειο να τρίζει τα δόντια του. Πιστέψτε μας ο θόρυβος αυτό δεν μοιάζει με κανένα άλλο που έχετε ακούσει. Αλήθεια τι είναι ο “βρυγμός” ή αλλιώς το τρίξιμο των δοντιών; Πως προκαλείται τι φθορά δημιουργεί στα δόντια και στη γνάθο; πως αντιμετωπίζεται; Μήπως τρίζετε και εσείς τα δόντια σας και δεν το ξέρετε; Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί και θα λυθούν όλες σας οι απορίες.

Της Ουρανίας Γιώτη, Οδοντιάτρου

Ο όρος βρυγμός αναφέρεται στο σφίξιμο και στο τρίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας η της νύχτας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες και στο 20% έως το 75% του ελληνικού πληθυσμού. Αποτελεί μια παραλειτουργικη κίνηση που συμβαίνει στο υποσυνείδητο, επομένως οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι τρίζουν η σφίγγουν τα δόντια τους.

Αποτέλεσμα είναι η αποτριβη των δοντιών που αφορά την πάνω και κάτω γνάθο. Οι μασητήριοι μύες υπερλειτουργουν και κουράζονται, οι κροταφογναθικες αρθρώσεις υπερφορτίζονται και τα δόντια φθείρονται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.

Επίσης εμφανίζεται πόνος και δυσκολία στην μάσηση και την ομιλια, πονος και θόρυβος στις κροταφογναθικες αρθρώσεις μειωμένη κινητικότητα της γνάθου και πονοκέφαλος.

Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Όλοι συμφωνούν στην πολυπαραγοντικη μορφή της νόσου και στο γεγονός ότι ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν αναφερθεί η σύγκλειση, γενετικοί και παθοφυσιολογικοι παράγοντες. Επιπλέον σχετίζεται με νευρολογικές η ψυχιατρικές ασθενειες. Σίγουρα το άγχος και η ψυχολογική πίεση αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες και όχι αιτιολογικούς.

Πολλές φορές η διάγνωση γίνεται κατά την κλινική εξέταση από τον οδοντίατρο όπου διαπιστώνει αποτριβες των δοντιών βρυγμοφασετες όπως λέγονται, κατάγματα αποκαταστάσεων αλλά και την παρουσία εντυπωματων των δοντιών στα πλάγια χείλη της γλώσσας.

Όσο αφορά την θεραπεία η όλη παρέμβαση του οδοντιάτρου έχει να κάνει με την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τον έλεγχο των υπέρμετρων δυνάμεων που ασκούνται στο στοματογναθικο σύστημα, στους ιστούς και στις αποκαταστάσεις

Στους ασθενείς που ο βρυγμός συμβαίνει κατά την διάρκεια της ημέρας ο οδοντίατρος μπορεί να υποδείξει ασκήσεις χαλάρωσης. Επίσης χρησιμοποιείται νάρθηκας δοντιών από κατάλληλο υλικό που φοριέται κατά την διάρκεια του ύπνου. Τέλος πρέπει να γίνει αποκατάσταση της φυσιολογικής μορφολογίας των δοντιών για την επαναφορά της σωστού ύψους προσώπου και την αποφυγή μεγαλύτερης καταστροφής των δοντιών.

ΓΙΩΤΗ Μ ΟΥΡΑΝΙΑ -ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δόντια: Όψεις ρητίνης ή πορσελάνης; το μεγάλο δίλημμα

Αγαπημένο σπορ των Ελλήνων η απιστία.Γιατί το καλοκαίρι φουντώνουν τα κρούσματα

Πως θα είναι εμφανισιακά οι γυναίκες στο άμεσο μέλλον;

Ποια είναι τα τα συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου; Τι να προσέξετε;

Δείτε πως γίνεται το αίμα, με μια σταγόνα δηλητήριο φιδιού. ΒΙΝΤΕΟ

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε με το προφυλακτικό

Επικίνδυνα φίδια στην Ελλάδα. Τι να κάνουμε εάν μας τσιμπήσουν

Δείξτε μας το στήθος σας να σας πούμε πόσο έξυπνη είστε