Τι προκαλεί το κάπνισμα και ο ήλιος στο δέρμα;

  • Iatropedia
Όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει για τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία μας και αντίστοιχα τις βλαβερές αλλά και ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου. Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ήλιου και του καπνίσματος στο δέρμα; Απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει η Παρασκευή Καλοφύρη ,Κοσμετολόγος-Αισθητικός MSc

Στο δέρμα μας όμως τι προβλήματα προκαλεί αυτή η συνήθεια σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο , ιδικά τους καλοκαιρινούς μήνες; Το κάπνισμα είναι η αμέσως επόμενη πιο σημαντική αιτία, μετά από την έκθεσή μας στον ήλιο, για την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

To δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες και ουσιαστικά δρα ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και το ευαίσθητο εσωτερικό του σώματος.

Oι επιστήμονες έχουν βρει πολλά για το πώς ακριβώς δρουν οι χημικές ουσίες του τσιγάρου στον οργανισμό για να οδηγήσουν στην πρόωρη γήρανση και στην εμφάνιση του επονομαζόμενου προσωπείου του καπνιστή. Σε συνδυασμό μεταξύ τους, οι ουσίες αυτές ελαττώνουν την ροή αίματος στο δέρμα, μειώνουν το οξυγόνο που κυκλοφορεί στον οργανισμό, επιτίθενται στην αρχιτεκτονική του δέρματος και προκαλούν την διάσπαση προστατευτικών δομών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη , αυτές οι ίνες είναι υπεύθυνες για την ελαστικότητα του δέρματος . Το κάπνισμα ελαττώνει επίσης την συγκέντρωση νερού στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος (την επιδερμίδα), κάνοντας την να είναι πιο ξηρή και πιο εύθραυστη.

Ο καπνός είναι υπευθυνος για τη δημιουργία ελευθέρων ριζών ,οι οποίες ευθύνονται για την γήρανση. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα ασταθή και πανίσχυρα μόρια, τα οποία προκαλούν νόσους και βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Η παρουσία τους σε αυξημένα επίπεδα έχει ως επακόλουθο μια αλληλουχία αντιδράσεων, που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος.

O ήλιος , από την άλλη , είναι απαραίτητος για να διατηρηθεί η ζωή κάθε οργανισμού πάνω στη Γη. Για να τον αντιμετωπίσουμε και να μπορέσουμε πραγματικά να χαρούμε τα οφέλη του, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας, επίσης αρκούν 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα.

Αν ξεπεράσουμε τον χρόνο έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, παρατηρούμε μια σειρά από βλαβερές συνέπειες.

Καταρχάς το ηλιακό έγκαυμα . Φωτοδερματίτιδα,καθώς και πιο σπάνιες μορφές φωτοδερματίτιδας, όπως ο λύκος και η ηλιακή κνίδωση. Μελαγχρωματικές διαταραχές όπως κηλίδες, μέλασμα (χλόασμα) ή λεύκη.Φωτοανοσοκαταστολή (επιχείλιοςέρπης) και φωτοευαισθησία.

Βλαβερές συνέπειες επίσης εμφανίζονται και μακροπρόθεσμα.

Επιταχυνόμενη γήρανση της επιδερμίδας, η λεγόμενη φωτογήρανση, που εκδηλώνεται με την εμφάνιση κηλίδων, κιτρινωπής χροιάς δέρματος, βαθιές ρυτίδες και απώλεια της πυκνότητας και της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Τέλος εκδήλωση κάποιου τύπου καρκίνου του δέρματος.

Ο ήλιος σε μικρές δόσεις, έχει ευεργετικές συνέπειες για τη διάθεση.Ακόμη βοηθά τη σύνθεση Βιταμίνης D, απαραίτητης για τη συγκράτηση του ασβεστίου στα οστά μας. . Αντιμετωπίζει το έκζεμα, την ψωρίαση και άλλες δερματοπάθειες. Τέλος , η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης. αν εκτιθέμεθα στον ήλιο με αντιηλιακό (με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας ).

Εάν αποφεύγουμε την έκθεση κατά τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας(12.00-16.00) Και εφαρμόσουμε το αντηλιακό λίγο πριν την έκθεση στον ήλιο σε επαρκή ποσότητα .Θα κάνουμε τον ήλιο φίλο και όχι εχθρό.

Το κάπνισμα από την άλλη δεν έχει καμιά θετική επίδραση στον οργανισμό . Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες βλαβερές επιδράσεις στον οργανισμό , από την γονιμότητα μέχρι τον καρκίνο . Εμείς εστιάσαμε στο δέρμα. Το συμπέρασμα είναι πάντα το ίδιο , διακοπή του καπνίσματος σημαίνει ζωή!!

Παρασκευή Καλοφύρη ,Κοσμετολόγος-Αισθητικός MSc