Τι προκαλεί μόνιμη διέγερση στις γυναίκες;

  • Iatropedia
Μόλις πριν από ένα χρόνο οι ειδικοί επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία που προκαλεί μόνιμη διέγερση στα γεννετικά όργανα.Τα άτομα, που εμφανίζουν αυτό το πρόβλημα αναφέρουν την αυτόματη και ακούσια έναρξη διέγερσης των γεννητικών τους οργάνων εν τη απουσία ερωτικών ερεθισμάτων και ερωτικής διάθεσης. Τι προκαλεί τη κατάσταση αυτή; Ποια είναι η θεραπεία; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου

Ο όρος Σύνδρομο των Ανήσυχων Γεννητικών Οργάνων (Restless Genital Syndrome) εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε άρθρο μεγάλου ιατρικού περιοδικού των Η.Π.Α. το Δεκέμβριο του 2014 (JAMA Neurol. 2014 Dec;71(12):1559-61) και χαρακτηρίζεται από μία δυσάρεστη αίσθηση στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης, αλλά και στα γεννητικά όργανα ειδικότερα.

Εντούτοις, η πρώτη περιγραφή του συνδρόμου αυτού εμφανίστηκε το 2001 υπό τον όρο «Σύνδρομο Εμμένουσας Ερωτικής Διέγερσης» (J Sex Marital Ther. 2001 Jul-Sep;27(4):365-80).

Τα άτομα, που εμφανίζουν συμπτώματα του συνδρόμου αυτού αναφέρουν την αυτόματη και ακούσια έναρξη διέγερσης των γεννητικών τους οργάνων εν τη απουσία ερωτικών ερεθισμάτων και ερωτικής διάθεσης. Συγκεκριμένα περιγράφουν αιμωδίες (μουδιάσματα), αίσθημα καύσου (κάψιμο), κνησμό ή ρυθμικό πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Συχνά είναι δύσκολο για τον πάσχοντα να περιγράψει με ακρίβεια τη συμπτωματολογία του.

Έχει παρατηρηθεί πως υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων στην καθιστή θέση ή την κατάκλιση και κατά τις απογευματινές ώρες. Αντίθετα, η ένταση των συμπτωμάτων μετριάζεται κατά τη βάδιση ή την ορθοστασία. Μάλιστα πολλοί πάσχοντες αναφέρουν πως άμα τη εμφανίσει των συμπτωμάτων, καταλαμβάνονται από την ακαταμάχητη διάθεση να σηκωθούν και να περπατήσουν.

Το Σύνδρομο των Ανήσυχων Γεννητικών Οργάνων συχνά συνυπάρχει με ένα νευρολογικής φύσεως σύνδρομο, που ονομάζεται Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών. Το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών χαρακτηρίζεται από ακούσιες κινήσεις των ποδιών και από αίσθημα καύσους, άλγος και αιμωδίες κυρίως στην περιοχή της κνήμης, τα οποία επιδεινώνονται κατά τις απογευματινές ώρες και την ανάπαυση και βελτιώνονται κατά τη βάδιση.

Η αιτιολογία του Συνδρόμου των Ανήσυχων Γεννητικών Οργάνων δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί, αλλά φαίνεται πως συνδέεται με κάποια δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η αντιμετώπισή του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης σε επιλεγμένες περιπτώσεις χορηγείται και συμπληρωματική αγωγή σιδήρου.

Το Σύνδρομο των Ανήσυχων Γεννητικών Οργάνων λοιπόν είναι κατά βάση μια παθολογία νευρολογικής φύσεως. Εντούτοις, λόγω της πληγείσας περιοχής του σώματος, δηλαδή των γεννητικών οργάνων, συνήθως η παθούσα απευθύνεται αρχικά στο Γυναικολόγο για ιατρική συμβουλή.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London

Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

http://www.eleftheia.gr/

E-mail: care@eleftheia.gr