Τι πρέπει να προσέξετε με τα εμφυτεύματα σιλικόνης

  • Iatropedia
Διαστάσεις μαζικής υστερίας τείνει να πάρει το θέμα με τις Γαλλικές σιλικόνες. Ήδη στη Γαλλία 30.000 γυναίκες πρόκειται να εξεταστούν από τους ιατρούς τους ενώ την ίδια στιγμή στην Αγγλία ο Οργανισμός Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου και η Βρετανική Ένωση πλαστικής, επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής, προτείνουν σε 50.000 γυναίκες που πιστεύουν ότι έχουν κάποιο εμφύτευμα γαλλικής σιλικόνης, να εξεταστούν από τους γιατρούς τους.

ΤΣύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η Γαλλική εταιρία PIP, προκειμένου να ρίξει το κόστος παραγωγής, έβγαλε στην αγορά σιλικόνη με μη εγκεκριμένη σύνθεση, με αποτέλεσμα το εμφύτευμα να διαλυθεί μέσα στο στήθος σε πολλές γυναίκες. Επίσης παρουσιάστηκε ένας θάνατος γυναίκας με το συγκεκριμένο εμφύτευμα και άλλες 7 περιπτώσεις καρκίνου.

Οι Έλληνες πλαστικοί χειρουργοί και οι Εταιρία πλαστικής χειρουργικής πάντως είναι κατηγορηματικοί ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας μέχρι στιγμής. Τα μέλη της εταιρίας χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα και πιστοποιημένα προϊόντα που έχουν περάσει αυστηρότατους ελέγχους και έχουν και την έγκριση του FDA, του αμερικάνικου οργανισμού φαρμάκων.

Η Πλαστική χειρουργός κ. Πηνελόπη Παπαδοπούλου μίλησε το iatropedia.gr και έδωσε δύο χρήσιμες συμβουλές για τις γυναίκες.

“Το βασικότερο όλων είναι ο γιατρός να δίνει στη γυναίκα όλα τα στοιχεία του προϊόντος που πρόκειται να χρησιμοποιήσει. Είναι ένα καρτελάκι μοναδικό για κάθε προϊόν στο οποίο αναγράφεται το είδος, τα κυβικά και ένας κωδικός αριθμός, που δείχνει ότι είναι πιστοποιημένο και εγκεκριμένο εμφύτευμα. Τη κάρτα αυτή πρέπει η κάθε γυναίκα να την φυλάξει και έτσι θα ξέρει πάντα τι έχει μέσα της. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπως αυτή με την Γαλλική εταιρία, εάν η γυναίκα γνωρίζει το προϊόν, απλά δεν θα ανησυχεί.” τονίζει η χειρουργός και συνεχίζει:

“Εξίσου σημαντικό είναι ο παράγοντας Γιατρός. Για τέτοιου είδους επεμβάσεις ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται μόνο σε μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής.” Η κ. Παπαδοπούλου είναι κατηγορηματική: “Εάν λοιπόν ο ασθενής ζητήσει, απαιτήσει το καρτελάκι του προϊόντος και φυσικά απευθυνθεί σε χειρουργό της Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής, τότε θα αποφύγει και τον πανικό και τον τρόμο και θα είναι ήσυχος σε περιπτώσεις μαζικής υστερίας, όπως στην Γαλλία και την Αγγλία.”