Τι παθαίνει κάποιος άνθρωπος που πάσχει από NOMOPHOBIA;

  • Iatropedia
Έχετε κοιτάξει ποτέ πόση μπαταρία έχετε στο κινητό από τον φόβο μην κλείσει; Έχετε διπλοτσεκάρει τις τσέπες σας φεύγοντας από το σπίτι εάν πήρατε μαζί σας το κινητό σας; Σας έχει πιάσει άγχος έστω και για λίγο να μείνετε χωρίς κινητό; Μήπως έχετε ακούσει τη λέξη “nomophobia”; Το πιθανότερο είναι πως όχι. Πρόκειται για μια νέα φοβία που ουσιαστικά σαρώνει τους κατοίκους του Δυτικού κόσμου και που μπορεί να την έχουμε αποκτήσει και εδώ στην Ελλάδα. Είναι μια τεχνολογική φοβία και στην κυριολεξία σημαίνει No mobile phone phobia, δηλαδή ο φόβος της έλλειψης κινητού τηλεφώνου. Διαβάστε τι ακριβώς συμβαίνει...

Το πρώτο σύμπτωμα αυτής της νέας φοβίας- και το πιο συνηθισμένο- είναι να μην πηγαίνει κάποιος πουθενά, ακόμη και να μην βγαίνει από το σπίτι, ή να μην πηγαίνει καν μέχρι την τουαλέτα, εάν δεν πάρει πρώτα το κινητό του, μαζί. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι να ελέγχει συνέχεια εάν έχει μπαταρία και εάν εκεί που βρίσκεται υπάρχει σήμα. Επίσης να κοιτάζει συνέχεια την οθόνη μήπως είχε αναπάντητη κλήση ή μήνυμα. Αν τελικά έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, όπως αναφέρει και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην ιστοσελίδα του, θα πρέπει να αρχίσετε να προσδιορίσετε διαφορετικά τη σχέση σας με το κινητό σας και τον ψυχαναγκασμό που ενδεχομένως να παθαίνετε.

Στην Αγγλία τα πράγματα είναι χειρότερα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy, το 66% των Βρετανών που ερωτήθησαν φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχεται πως έχει περισσότερα από ένα κινητά. Περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν τη φοβία αυτή συγκριτικά με τους άντρες με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και 2 κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Περισσότερα συμπτώματα παρουσιάζουν οι νέοι άνθρωποι (και λογικό αφού αυτοί είναι πιο κοντά στην τεχνολογία). Στις ηλικίες 18 – 24 το ποσοστό αγγίζει το 77% και στις ηλικίες 25 – 34 το ποσοστό είναι της τάξης του 68%. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι κάποιος που πάσχει από nomophobia, θα ελέγξει τουλάχιστον 34 φορές τη μέρα την οθόνη του κινητού του.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν δικαίως ότι δεν πρέπει να βάζουμε τον εαυτό μας σε τέτοιου είδους ψυχαναγκασμούς και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τεχνολογία μας κάνει τη ζωή ευκολότερη και όχι δυσκολότερη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

βηματοδότης χωρίς μπαταρία ανατρέπει τα δεδομένα

γιατί στην Αυστραλία οι γιατροί κλείνουν τα κινητά τους;

είστε σίγουροι ότι πλένετε καλά τα χέρια σας;

είναι επικίνδυνη ή όχι η ακτινοβολία των κινητών;

τι προστατεύει μια γυναίκα από την κατάθλιψη;