Τι να κάνετε όταν η τρίχα »γυρνάει»!

  • Iatropedia
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες είναι να γυρίζει η τρίχα προς τα μέσα. Το πρόβλημα αυτό που στην ιατρική επιστήμη ονομάζεται θυλακίτιδα εμφανίζεται στους άντρες στην περιοχή της γενειάδας (πηγούνι, μάγουλα, λαιμό) και στις γυναίκες στις μασχάλες, στα πόδια και στην περιοχή των γενετικών οργάνων .

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Πιο επιρρεπείς είναι τα άτομα με σγουρές και χοντρές τρίχες και με αυξημένη τριχοφυΐα. Εμφανίζεται συχνά σε λιπαρές ή με ακμή επιδερμίδες καθώς και όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο και ξηρό, γιατί έτσι η τρίχα δεν μπορεί να βρει διέξοδο και ξαναγυρίζει προς τα μέσα.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν για να περιορίσετε την εμφάνιση αυτού του ενοχλητικού φαινομένου.

Κάντε απολέπιση μια φορά την εβδομάδα με ένα ειδικό προϊόν με κόκκους ή με ένα άγριο σφουγγάρι (λούφα).

Ενυδατώνετε το δέρμα σας πρωί βράδυ. Η κρέμα σώματος είναι καλύτερα να εφαρμόζεται μέσα σε 5 λεπτά μετά το ντους, ώστε να συγκρατεί την υγρασία.

Χρησιμοποιείτε μία καθημερινή λοσιόν σώματος με άλφα-υδροξύ οξέα, τα οποία θα αποτρέψουν τις τρίχες από το να παγιδευτούν κάτω από το δέρμα.

Αλλάζετε τακτικά τη ξυριστική μηχανή και ξυρίζετε τις τρίχες με τη φορά που μεγαλώνουν.

Σε επίμονα και σοβαρά συμπτώματα συνιστάται η αποτρίχωση με λέιζερ.

Χρησιμοποιήσετε κρύες κομπρέσες στην περιοχή για 5 λεπτά, αμέσως μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση. Αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και σοβαρά μπορεί να χρειαστεί διάνοιξη, ώστε να φύγει το πύον και ταυτόχρονη χορήγηση αντισηπτικών διαλυμάτων, αντιβιοτικών κρεμών και αντιβίωση από το στόμα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπερτρίχωση: Ο ''πόλεμος'' με την τρίχα!

Να κάνω ή όχι αποτρίχωση με λέιζερ;