Τι κινδύνους »κρύβει» το άγχος στην εγκυμοσύνη;

  • Iatropedia
Η εγκυμοσύνη είναι μία όμορφη περίοδος για τη γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα αγχωτική. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι μπορεί να προκαλέσει το έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Σίγουρα σε μια εγκυμοσύνη προκύπτουν ανησυχίες και προβληματισμοί, όπως: Αν το μωρό σας είναι υγιές; Γιατί το μωρό κλωτσάει ; Πώς θα αντέξετε τους πόνους του τοκετού; Πώς μπορείτε να είστε καλή μητέρα; Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, αν σας δημιουργηθεί μεγάλη αγωνία που κυριεύει όλη τη μέρα σας , τότε σίγουρα δεν κάνετε καλό και σε εσάς και στο μωρό σας.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια αγχώδη διαταραχή, πριν και μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Το άγχος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ή ένα προμήνυμα για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό (επιλόχεια κατάθλιψη), η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από σοβαρή θλίψη και αίσθημα απελπισίας.

Έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, καθώς και γενετικές ανωμαλίες, σε συνδυασμό με μακροχρόνια προβλήματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς στα παιδιά. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να φροντίζετε τον εαυτό σας και το παιδί σας ή ακόμα και τη διαδικασία του θηλασμού.

Γι 'αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας και να δώσετε την απαραίτητη προσοχή σε τυχόν αλλαγές στη διάθεσή σας και στο επίπεδο του στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά αν έχετε ήδη διαγνωστεί με διαταραχή άγχους.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr