Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια!

  • Iatropedia
''Προτίμηση'' στο γυναικείο φύλο και στους καπνιστές δείχνει από ότι φαίνεται η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία δύο στους δέκα που πάσχουν από την νόσο Graves θα εμφανίσουν κάποια στιγμή της ζωής τους την οφθαλμική αυτή νόσο που θα χρειαστεί ιατρική αντιμετώπιση. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες; Σε ποιες εξετάσεις και θεραπεία υποβάλλονται οι ασθενείς; Τι βλάβες προκαλεί στην όραση; Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για την διαταραχή αυτή!

Του Ευαγγέλου Χριστιά Χειρουργού Οφθαλμίατρου

Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια

Πρόκειται για μια αυτοάνοση φλεγμονώδη διαταραχή που περιλαμβάνει τα μαλακά μόρια του οφθαλμικού κόγχου.

Αποτελεί χαρακτηριστική εκδήλωση όσων πάσχουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και κατά κύριο λόγω στην νόσο Graves ,σε ποσοστό σχεδόν 90%.

Σε μικρότερα ποσοστά έχει παρατηρηθεί και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimiti, θυρεοτοξίκωση και πρωτοπαθή υποθυρεοειδισμό. Παρόλα αυτά το συναντάμε αρκετά συχνά και σε άτομα ευθυρεοειδικά (με φυσιολογική λειτουργικότητα του θυρεοειδούς).

Έχει μια συμπάθεια περισσότερο προς το γυναικείο φύλο σε ηλικίες μεταξύ 40- 44 ετών και 60 – 64 ετών και κυρίως σε καπνιστές (ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας).

Δύο στους δέκα που πάσχουν από νόσο Graves θα εμφανίσουν σημαντική οφθαλμική νόσο που θα χρειαστεί ιατρική αντιμετώπιση.

Τα κλασσικά κλινικά χαρακτηριστικά είναι :

• Εξώφθαλμο

• Ανάσπαση των βλεφάρων (όψη προσώπου΄΄ σαν να τρομάζει΄΄)

• Περιορισμό των οφθαλμικών μυών

• Λαγόφθαλμο (τα βλέφαρα δεν κλείνουν εντελώς)

• Υπεραιμία επιπεφυκότα (κόκκινα μάτια)

• Πόνο , δακρύρροια, οίδημα

• Μείωση της όρασης λόγω συμπιέσεως του οπτικού νέυρου

• Αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης

• Και ένα 40% θα εμφανίσει διπλωπία

Ο ασθενής συνήθως απευθύνεται στο οφθαλμίατρο ο οποίος αφού το εξετάσει θα τον παραπέμψει και σε ενδοκρινολόγο και σε συνεργασία ,θα θέσουν θεραπευτική αγωγή.

Θα χρειαστεί εργαστηριακός έλεγχος που θα περιλαμβάνει :

• Aιματολογικό έλεγχο (T3, T4, TSH ή ακόμα και TSH-R)

• Aξονική ή μαγνητική τομογραφία κόγχων ,όπου θα φανεί η προσβολή των εξοφθάλμιων μυών

Η θεραπεία αποσκοπεί στην αρχική φλεγμονώδη φάση να τεθούν υπό έλεγχο τα συμπτώματα να διατηρήσουμε την όραση και να περιορίσουμε την φλεγμονή.

Σε ήπιες περιπτώσεις αρκεί ενυδάτωση του οφθαλμού με τεχνητά δάκρυα λόγω της πιο συχνής επιπλοκής που είναι κερατοπάθεια εξ εκθέσεως.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις πρέπει άμεσα να ενεργήσουμε διότι κινδυνεύει ή όραση τους ασθενούς, με μόνιμη βλάβη.

Τα Γλυκοκορτικοειδή αποτελούν την πιο συχνή θεραπευτική επιλογή, είτε με χαπακια από το στόμα ,είτε με ενδοφλέβια χορήγηση.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές είναι τα :

1. ΜΣΑΦ (μη στεροϊδη αντιφλεγμονώδη)

2. Aνοσοτροποποιητικοί παράγοντες

3. Aκτινοθεραπεία κόγχου

4. Χειρουργική αποσυμπίεση του κόγχου

5. Χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν μελέτες, όπου αναδεικνύεται ότι υπάρχει μία σημαντική αύξηση του ποσοστού ασθενών με νόσο Graves που παρουσιάζουν θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια καθώς και ότι οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν μια ανθεκτικότητα στην θεραπεία λόγω του καπνίσματος.

Οπότε πέρα από τον συχνό έλεγχος στον ενδοκρινολόγο και οφθαλμίατρο σας ίσως είναι και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να σταματήσετε το κάπνισμα.

Χριστιάς Ευάγγελος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

email: hristias@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως το σάκχαρο ''χαλάει'' τα μάτια;

Από την.. κούνια ο οφθαλμιατρικός έλεγχος!

Κήλη των αθλητών: όσα θέλετε να μάθετε!

Όλα τα προβλήματα των παραθυρεοειδών αδένων