Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η γυναικομαστία στους άντρες!

  • Iatropedia
Η γυναικομαστία στους άντρες δεν είναι σπάνια, καθώς αφορά περισσότερο από το 65% των εφήβων και πάνω από το 40% των ενηλίκων. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις στον άντρα είναι σημαντικές, γιατί υπάρχει πάντα ο φόβος της θηλυπρέπειας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γυναικομαστία.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ως γυναικομαστία χαρακτηρίζεται η συγκεντρική και ομότιμη διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους στους άνδρες. Προκύπτει από μια ανισορροπία στο ορμονικό περιβάλλον με μία σχετική περίσσεια οιστρογόνων (γυναικείες ορμόνες), σε σύγκριση με τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες). Αυτό συμβαίνει σε παθήσεις που υπάρχει είτε αυξημένη παραγωγή των οιστρογόνων, είτε ανεπάρκεια των ανδρογόνων ή συνδυασμός και των δυο.

Η γυναικομαστία εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία, στην εφηβεία και στους ενήλικες, ενώ στην παιδική ηλικία είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Στα βρέφη είναι αποτέλεσμα της δράσης των οιστρογόνων της μητέρας κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής τους ζωής και υποχωρεί αυτόματα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Η γυναικομαστία πρέπει να παρακολουθείται και να διερευνάται, γιατί μπορεί να υποκρύπτει σοβαρή υποκείμενη νόσο, όπως όγκο των όρχεων ή των επινεφριδίων. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε διατροφικές διαταραχές, κίρρωση του ήπατος, υπερθυρεοειδισμό, συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων κ.α. Πολλά φάρμακα ευθύνονται για γυναικομαστία στους άντρες, όπως η σπιρανολακτόνη, ορισμένα αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά κ.α.

Η ψευδής γυναικομαστία εμφανίζεται σε παχύσαρκα άτομα, τα οποία εμφανίζουν μεγάλη εναπόθεση λίπους στο μαζικό αδένα και πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από την αληθή γυναικομαστία.

Όταν η γυναικομαστία δεν οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο νόσημα, ειδικά σε άντρες που βρίσκονται στην εφηβεία, συνήθως υποχωρεί αυτόματα μέσα σε περίπου έξι μήνες, οπότε η παρακολούθηση είναι αρκετή.

Σε άλλες περιπτώσεις η διακοπή του ενοχοποιούμενου φαρμάκου και η θεραπεία της υποκείμενης νόσου είναι απαραίτητη.

Ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση έχει η ιδιοπαθής γυναικομαστία που δεν υποχωρεί σε 12-24 μήνες και οι περιπτώσεις ψευδούς γυναικομαστίας σε παχύσαρκα άτομα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως πονάτε στο στήθος; Όλες οι αιτίες