Τί είναι το πρόβλημα υγείας που η Kate Winslet αποκάλυψε πως έχει (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ακράτεια
Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά ακόμη και οι διάσημοι ηθοποιοί, που λάμπουν στο Χόλιγουντ, μπορεί να πάσχουν από όχι-και-τόσο-λαμπερά προβλήματα υγείας.

Η ηθοποιός Kate Winslet αποκάλυψε πριν λίγο καιρό στο διαβόητο σόου του Graham Norton στην βρετανική τηλεόραση ότι πάσχει από ακράτεια σε συνθήκες στρες, μια κατάσταση που προκαλεί διαρροή ούρων κατά λάθος, όταν το σώμα είναι κάτω από σωματική καταπόνηση, όπως στον βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο, την άρση βαρέων αντικειμένων ή την σωματική άσκηση.

“Δεν μπορώ να χοροπηδάω στα τραμπολίνα πια, γίνομαι… μούσκεμα”, είπε η Kate Winslet και πρόσθεσε: “Είναι φοβερό, ειδικά αν φοράς φούστα”!

Η Winslet σίγουρα δεν είναι η μόνη που έχει αυτό το πρόβλημα. Ο καθένας μπορεί να υποφέρει από ακούσια διαρροή ούρων, ιδιαίτερα (όπως στην περίπτωση της) αν είναι γυναίκα που έχει γεννήσει.

“Όποια έχει κάνει 1-2 παιδιά το ξέρει καλά, ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει (…) Είναι εκπληκτικό, δύο φτερνίσματα, είμαι μια χαρά. Στο τρίτο, πάει, game over”.

Τι πρέπει να ξέρετε για την ακράτεια

Ακράτεια ούρων είναι η απώλεια πλήρους ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Είναι ένα κοινό και συχνά ενοχλητικό πρόβλημα. Η σοβαρότητα κυμαίνεται από κατά περίσταση διαρροή ούρων, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, στο να έχετε μια επιθυμία για ούρηση που είναι τόσο ξαφνική και ισχυρή ώστε δεν προλαβαίνετε να φτάσετε σε μια τουαλέτα εγκαίρως!

Εάν η ακούσια διαρροή ούρων επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μην διστάσετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, ή μια απλή θεραπεία, μπορεί να τους ανακουφίσουν, ή και να σταματήσουν την ακράτεια ούρων.

Ακράτεια ούρων: Συμπτώματα

  • Ακράτεια στρες (η περίπτωση της Kate Winslet): Διαρροή ούρων, όταν ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη με το βήχα, το φτέρνισμα, το δυνατό γέλιο, την σωματική άσκηση, ή όταν σηκώνετε κάτι βαρύ.
  • Επιτακτική ακράτεια: Έχετε μια ξαφνική, έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από ακούσια απώλεια ούρων. Μπορεί να χρειαστεί να ουρείται συχνά, ακόμα και όλη τη νύχτα. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από μια απλή και ακίνδυνη μόλυνση, ή από μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπως νευρολογική διαταραχή ή διαβήτη.
  • Ακράτεια υπερχείλισης: Σε αυτή την περίπτωση το άτομο αντιμετωπίζει συχνή ή διαρκή διαρροή ούρων, που οφείλεται στο ότι η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει ποτέ εντελώς.
  • Λειτουργική ακράτεια: Πρόκειται για μια σωματική ή ψυχική βλάβη, που σας κάνει να μην προλαβαίνετε να φτάσετε στην τουαλέτα εγκαίρως. Για παράδειγμα, εάν έχετε σοβαρή αρθρίτιδα, μπορεί να μην είστε σε θέση να ξεκουμπώσετε το παντελόνι σας αρκετά γρήγορα.
  • Μικτή ακράτεια: Είναι η περίπτωση που ένα άτομο πάσχει από περισσότερους του ενός τύπους ακράτειας.

Ακράτεια ούρων: Αίτια

Η ακράτεια ούρων δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα. Μπορεί να προκληθεί από τις καθημερινές συνήθειες, υποκείμενες ιατρικές παθήσεις ή από άλλα σωματικά προβλήματα. Μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση από το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια είναι η ακριβής αιτία για την ακράτειά σας.

Προσωρινή ακράτεια ούρων

Ορισμένα ποτά/ροφήματα, τρόφιμα και φάρμακα, μπορεί να λειτουργήσουν ως διουρητικά, δηλαδή να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας και να αυξήσουν την παραγωγή ούρων. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αλκοόλ
  • Καφεϊνούχα ποτά
  • Τσάι και καφές χωρίς καφεΐνη
  • Αεριούχα ποτά (με ανθρακικό)
  • Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
  • Σιρόπι καλαμποκιού
  • Τροφές που είναι πλούσιες σε μπαχαρικά, ζάχαρη ή οξέα, ειδικά τα εσπεριδοειδή
  • Φάρμακα για την καρδιά ή/και την αρτηριακή πίεση φάρμακα, ηρεμιστικά και μυοχαλαρωτικά
  • Μεγάλες δόσεις βιταμινών Β ή C

Η ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να προκληθεί από μια εύκολα θεραπεύσιμη ιατρική κατάσταση, όπως:

  • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος: Λοιμώξεις μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας, προκαλώντας σας να έχετε μια ισχυρή και επιτακτική ανάγκη για ούρηση και, μερικές φορές, διαρροή ούρων. Άλλα συμπτώματα της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν μια αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση και ιδιαίτερα δυσώδη ούρα.
  • Δυσκοιλιότητα: Το ορθό έντερο βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη και έχει μεριά κοινά νεύρα με αυτήν. Τα σκληρά, συμπιεσμένα κόπρανα στο ορθό σας κάνουν αυτά τα νεύρα να είναι υπερδραστήρια και αυτό με τη σειρά του σας προκαλεί συχνουρία.

Επίμονη ακράτεια ούρων

Η ακούσια διαρροή ούρων μπορεί επίσης να είναι μια επίμονη κατάσταση που προκαλείται από υποκείμενα φυσικά προβλήματα ή αλλαγές, όπως:

  • Εγκυμοσύνη: Οι ορμονικές αλλαγές και το αυξημένο βάρος της μήτρας μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια στρες.
  • Τοκετός: Ο φυσικός τοκετός μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς που χρειάζονται για τον έλεγχο της κύστης και επίσης να βλάψει τα νεύρα της ουροδόχου κύστης και του υποστηρικτικού ιστού, που οδηγεί σε μια πτώση (πρόπτωση) του πυελικού εδάφους. Στην πρόπτωση, η ουροδόχος κύστη, η μήτρα, το ορθό, ή το λεπτό έντερο μπορεί να πάρει πιεστούν πιο κάτω από τη συνήθη θέση τους και να προεξέχουν μέσα στον κόλπο. Τέτοιες προεξοχές συσχετίζονται με την ακράτεια.
  • Αλλαγές με την ηλικία: Η γήρανση του μυός της ουροδόχου κύστης μπορεί να μειώσει την ικανότητα της κύστης να αποθηκεύει τα ούρα.
  • Εμμηνόπαυση: Μετά την εμμηνόπαυση γυναίκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, μια ορμόνη που βοηθά να κρατήσει την επένδυση της κύστης και της ουρήθρας υγιή. Η επιδείνωση αυτών των ιστών μπορεί να αυξήσει την ακράτεια.
  • Υστερεκτομή: Στις γυναίκες, η κύστη και η μήτρα υποστηρίζονται από πολλούς κοινούς μυς και συνδέσμους. Κάθε χειρουργική επέμβαση που αφορά το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης της μήτρας, μπορεί να βλάψει τα τους υποστηρικτικούς μυς του πυελικού εδάφους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.
  • Διευρυμένος προστάτης: Ειδικά στους ηλικιωμένους άνδρες, η ακράτεια συχνά πηγάζει από τη διεύρυνση του αδένα του προστάτη, μια κατάσταση γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.
  • Καρκίνος του προστάτη: Στους άνδρες, η ακράτεια στρες, ή η επιτακτική ακράτεια, μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη. Επίσης, η ακράτεια είναι μια παρενέργεια των θεραπειών για τον καρκίνο του προστάτη.
  • Παρεμπόδιση στο ουροποιητικό σύστημα: Ένας όγκος, οπουδήποτε κατά μήκος του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική ροή των ούρων και αυτό οδηγεί σε ακράτεια υπερχείλισης. Οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη, μπορεί επίσης μερικές φορές να προκαλέσει διαρροή ούρων.
  • Νευρολογικές διαταραχές: Η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσο του Πάρκινσον, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, κάποιος όγκος στον εγκέφαλο ή μια κάκωση μπορεί να παρεμβαίνουν στα νευρικά σήματα που εμπλέκονται στον έλεγχο της κύστης, προκαλώντας ακράτεια ούρων.

http://news.health.com
http://www.mayoclinic.org