Τι είναι η επικίνδυνη ναυτία της Κέιτ Μίντλετον

  • Iatropedia
Παγκόσμια είδηση έγινε η ανακοίνωση ότι η δούκισσα του Κέιμπριτζ είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί και πως, όπως συνέβη στις δύο προηγούμενες εγκυμοσύνες της, έτσι και τώρα παρουσιάζει πολύ σοβαρή ναυτία. Η 35χρονη Κέιτ Μίντλετον πάσχει από υπερέμεση της κυήσεως, για την οποία χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο στο πρώτο της παιδί, τον τετράχρονο σήμερα Τζωρτζ, ενώ όταν ήταν έγκυος στην αδελφούλα του, την δίχρονη Σάρλοτ, παρέμεινε απλώς για αρκετό καιρό κλεισμένη στο σπίτι της, στο παλάτι του Κένσινγκτον.

Αν και πάνω από τις μισές εγκύους εκδηλώνουν ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης, δηλαδή από την 5η-6η εβδομάδα, λίγες έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα ώστε να κλείνονται στο σπίτι ή να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Στην πραγματικότητα, «λιγότερο από το 5% των εγκύων εκδηλώνουν υπερέμεση της κυήσεως, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενους, σχεδόν συνεχείς εμέτους (μπορεί να ξεπεράσουν και τους 15 την ημέρα) που μπορεί να γίνουν χολώδεις (πράσινοι)», λέει στο Iatropedia ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ευριπίδης Μπιλιράκης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».

«Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αιμόπτυση από τον ερεθισμό του ουρανίσκου και του φάρυγγα (ρινοφάρυγγας). Μπορεί επίσης να προκληθεί γαστροπληγία με αιμορραγικούς εμέτους από ερεθισμό του στομάχου και του οισοφάγου», συνεχίζει.

Πόσο διαρκεί
Η υπερέμεση επίσης αρχίζει νωρίς στην εγκυμοσύνη και συνήθως κορυφώνεται μεταξύ της 9ης και της 13ης εβδομάδας, με τους εμέτους να είναι τόσο έντονοι ώστε οι περισσότερες γυναίκες αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους.
Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους ενώ συνήθως επιμένουν έως την 20η εβδομάδα, πολύ περισσότερο δηλαδή απ’ ό,τι η απλή ναυτία της εγκυμοσύνης που συνήθως υποχωρεί μετά την 12η εβδομάδα. Στο 20% των περιπτώσεων υπερέμεσης, όμως, η ναυτία συνεχίζεται έως το τέλος της κυήσεως.
Οι γιατροί δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται, αλλά πιστεύουν ότι σχετίζεται με αύξηση στα ορμονικά επίπεδα της μητέρας, ιδίως στα επίπεδα των οιστρογόνων και της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπόνης (ορμόνη HCG).
Όπως, εξ άλλου, αποδεικνύει η περίπτωση της Κέιτ Μίντλετον, οι γυναίκες που θα την εκδηλώσουν στην πρώτη εγκυμοσύνη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να την παρουσιάσουν και στις επόμενες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η πολύδυμη κύηση και τα περιττά κιλά της γυναίκας.

Οι επιπλοκές
Η υπερέμεση της κυήσεως μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη μητέρα, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά και το μωρό. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεάσει:

* Το σωματικό βάρος της εγκύου. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να χάνει η έγκυος το 5% του αρχικού σωματικού βάρους της σε μία εποχή εντελώς ακατάλληλη για αδυνάτισμα. Αυτό οφείλεται στο ότι ζαλίζεται και έχει τάση προς έμετο όλη την ημέρα, επομένως όχι μόνο δεν μπορεί να βάλει τίποτε στο στόμα της αλλά και ό,τι βάζει το βγάζει.
* Τους νεφρούς της. Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη νεφρική λειτουργία, ελαττώνοντας την παραγωγή ούρων.
* Την ισορροπία ηλεκτρολυτών στον οργανισμό της. Ο οργανισμός διαθέτει ορισμένα ιχνοστοιχεία που λέγονται ηλεκτρολύτες (οι βασικοί είναι το κάλιο και το νάτριο) και είναι πολύ σημαντικοί για ζωτικές λειτουργίες του, μεταξύ των οποίων αυτή της καρδιάς. «Εάν εξαιτίας των εμέτων μειωθούν τα επίπεδά τους, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ζάλη, αδυναμία και αλλαγές στην αρτηριακή πίεση», εξηγεί ο κ. Μπιλιράκης.
* Τους μυς της γυναίκας. Ο υποσιτισμός εξαιτίας των εμέτων, η διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και η ανάγκη για παραμονή στο κρεβάτι μπορεί να εξασθενήσουν το μυϊκό σύστημα της εγκύου.
* Την παραγωγή σιέλου (σάλιο). Η υπερπαραγωγή του μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία, διότι οι περισσότερες ασθενείς δεν αντέχουν να καταπιούν τίποτα.

Ο μαιευτήρας θα αξιολογήσει την κατάσταση της γυναίκας και θα προτείνει την απαιτούμενη θεραπεία. Δίχως αυτήν, το μωρό μπορεί να γεννηθεί πρόωρα ή να έχει χαμηλό βάρος γέννησης – και αυτές είναι δύο επιπλοκές οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών προβλημάτων υγείας στο μωρό.

Πρόληψη και θεραπεία
Δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι πρόληψης της υπερέμεσης της κυήσεως, αν και η τακτική λήψη μιας πολυβιταμίνης πριν τη σύλληψη ενδέχεται να βοηθήσει.
Όσον αφορά τη θεραπεία, αυτή θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα της γυναίκας και το πως επηρεάζουν την υγεία της.

Ποσοστό 5% των εγκύων με υπερέμεση θα χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, όπου θα τους χορηγούνται ενδοφλεβίως υγρά και φάρμακα και ίσως γίνει σίτιση με ρινογαστρικό σωλήνα, ενώ οι υπόλοιπες θα χρειαστεί να κάνουν τα εξής:

* Αλλαγές στον τρόπο ζωής. «Οι έγκυοι πρέπει να τρώνε μικρές ποσότητες φαγητού πολλές φορές την ημέρα, να πίνουν συχνά μικρές ποσότητες υγρών και να χρησιμοποιούν καλαμάκι», λέει ο κ. Μπιλιράκης. «Αν τα ζεστά τρόφιμα τούς προκαλούν ναυτία, να δοκιμάσουν κρύα πιάτα. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει κατανάλωση ροφημάτων με ηλεκτρολύτες και διατροφικά συμπληρώματα. Πρέπει επίσης να κοιμούνται αρκετά και να αποφεύγουν οτιδήποτε τους δημιουργεί στρες. Καλό είναι να βρίσκονται σε σκοτεινό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς οσμές (π.χ. αρώματα, φαγητά, μυρωδιά τσιγάρου). Η ευχάριστη, ήρεμη μουσική (π.χ. κλασική) επίσης μπορεί να τις βοηθήσει, αλλά η τηλεόραση μπορεί να τις επιβαρύνει».
* Φάρμακα. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιεμετικά φάρμακα, που λαμβάνονται από το στόμα, σε υπόθετα ή με ένεση. Τα αντιόξινα επίσης μπορεί να βοηθήσουν. Σε κάθε περίπτωση, είναι ο μόνος αρμόδιος για να συστήσει φάρμακα ασφαλή για εσάς και για το μωρό σας, επομένως μην πάρετε κανένα φάρμακο, συμπλήρωμα ή βότανο χωρίς να τον ρωτήσετε πρώτα.
* Λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ως φαίνεται, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β6 και Β12) οι οποίες επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, βελτιώνουν τα συμπτώματα της υπερέμεσης κυήσεως.

Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα